Данък "телевизор" влиза в парламентa. Преглед на печата

24 часа

Желяз Андреев е свален от издирване в Интерпол

"Вече съм свободен, червената бюлетина за мен падна благодарение на усилията на правителството, премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Сотир Цацаров." Това каза Желяз Андреев, след като лично получи официалния документ за сваляне на червената бюлетина на Интерпол в Министерския съвет на среща с Борисов и Цацаров. И обясни, че неговият случай е показал, че държавата може да защитава своите граждани.

Труд

Данък "телевизор" влиза в парламента

Парламентът подхваща таксите, които трябва да плащат частните лица и бизнеса за обществените телевизия и радио (БНТ и БНР). По закон те са месечни и се събират на основата на всеки регистриран електромер. Сумите трябва да влизат във фонд "Радио и телевизия" към СЕМ. В Закона за радио и телевизия е записано, че "гражданите заплащат месечна такса в размер 0,6 на сто от минималната работна заплата за страната". Така според закона гражданите трябва да плащат 3,36 лв., а юридическите лица 2,5% от минималната заплата, т.е. 14 лв. Предвидено е, хората които нямат приемници, да подадат декларации, за да се освободят от плащания.

Абонатите на трите електроразпределителни дружества - частни и бизнес - са около 5 милиона, което означава, че на толкова електромери би следвало да се събира такса за телевизия. Минималната годишна такса би била 201 млн. лв., а бюджетите та БНТ и БНР за 2019 г. са съответно 67,7 млн. лв. и 44,3 млн. лв.

Монитор

Депутатите отрязаха от бърз съд жестоките убийци

Първите три законопроекта са по Наказателно-процесуалния кодекс, а четвъртият по Наказателния кодекс. БСП, ОП и "Воля" искат да отпадне възможността за бърз съд при направени самопризнания, ако е извършено тежко убийство или е причинена тежка телесна повреда. От ГЕРБ предлагат съкратеното производство да остане, но съдът да не бъде задължен да намали присъдата, както е сега. Също така наказанието да може да се намалява с 1/5, а не с 1/3. Първите три минаха с единодушно 17 гласа "за". Четвъртият е с 14 "за" и 3 "въздържали".

Законопроектът, предложен от ГЕРБ, бе подкрепен от правосъдния министър Данаил Кирилов. Той заяви, че не бива със законодателно решение да се отнема възможността подсъдимият да прави признания и да улесни съдебния процес. По думите му никой не можел да забрани на подсъдимото лице да си признае.

Капитал дейли

Търговците с горива ще получат нова отсрочка

Срокът, в който търговците на дребно с горива трябва да започнат да издават касови бележки с покупна стойност (т.е. да започнат да показват брутния си марж), вероятно отново ще бъде удължен. Това става ясно от публикувана на сайта на Министерството на финансите справка за резултатите от обществените консултации по последните промени в печалната Наредба Н-18 (позната като наредбата за касовите апарати).

Повечето предложения на бизнеса не са одобрени. Едно от малкото получили зелена светлина, е удължаване на срока, в който софтуерът за управление на продажбите (СУПТО) може да се регистрира в НАП от производители или разпространители. Той става 1 януари 2020 г.

Дума

Спешно събират подписи в БНР в защита на Светослав Костов

Акция по събиране на подписи в защита на генералния директор на БНР върви сред екипите в радиото. След вчерашното му интервю, в което той обясни, че няма да подава оставка и че ще работи с хората, въпреки че много колеги му нямат доверие, днес е започнал опит Костов да бъде описан като професионалист и желан от колектива началник.

В писмо до СЕМ от "представители на синдикатите и служители на БНР" се казва, че подписалите се "подкрепаме новоизбраното ръководство на медията и генералния директор г-н Светослав Гостов. По информация на "Дума" голяма част от работещите в радиото са отказали да подпишат писмото, но въпреки това то е стигнало до Съвета за електронни медии. В него има призив "да се даде шанс на генералния директор и мениджърския екип". Казва се още, че Костов е един от тях и е "дългогодишен колега, журналист, който е с отлична репутация и се ползва с уважение на работещите в радиото". Сред посписалите се са Елица Доцева (НРТС - КНСБ), Дарина Григорова (РС-"Подкрепа"), Дарина Атанастасова (СБЖ-Програма "Христо Ботев"), Анелия Торошанова (СБЖ-КТ "Подкрепа").

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини