Правила за тротинетките: Без книжка, но с до 25 км/час. Пресата

Тротинетки. 

"24 часа":

Правила за тротинетките: Без книжка, но с до 25 км/час

След зачестилите инциденти - държавата в опит да регламентира използването на електрически тротинетки. Те да бъдат третирани като велосипедите, предлага държавната агенцията "Безопасност на движение по пътищата", посочва bTV.

Tротинетките да могат да се движат по велоалеите и в зоните с ограничено движение с до 50 километра в час, но само в най-дясното платно.

Максималната разрешена скорост за новото превозно средство да е 25 километра в час.

Въвежда се и възрастово ограничение за водачите на тротинетки - 16 години, а 14 и 15-годишните ще могат да ги използват само по велоинфрастуктурата.

Новите правила не предвиждат електрическите тротинетки да бъдат регистрирани или водачите им да притежават шофьорска книжка.

"Актове могат да се издават и на ЕГН, не е задължително човек да има шофьорска книжка за да бъде санкциониран за нарушение", поясни Малина Крумова.

Гешев. 

"Сега":

Иван Гешев: Очаквам атаката срещу мен да продължи

Очаквам атаката срещу мен да продължи - това е само началото, заяви пред Етичната комисия към Прокурорската колегия на ВСС кандидатът за главен прокурор Иван Гешев. "Ще бъдат активирани много сигнали. Ще се атакува независимо кой е кандидатът", каза още Гешев. Той бе поканен да присъства на заседание на Етичната комисия, на която бе обсъден и гласуван единодушно докладът за него.

"Иван Гешев притежава необходимите нравствени качества да заеме поста главен прокурор. Има необходимата подготовка, спазва изискванията на Етичния кодекс на магистратите. Не е накърнявал общественото доверие и независимостта на съдебната власт", гласят заключенията на доклада. Гешев е "колегиален, толерантен и диалогичен", е становището и на ресорната комисия към ВКП, както и на много от колегите му прокурори и следователи. Отзивите за неговите нравствени качества и от страна на Инспектората на ВСС също са положителни.

Наказания. 

"Дума":

Техническият директор на БНР ще понесе вината за спирането на сигнала

Приключи проверката на БНР, постановено от прокуратурата за безпрецедентното спиране на сигнала на програма "Хоризонт" в петък. Има данни за престъпление, извършено от директора на дирекция "Техника" Пламен Костов, съобщават от прокуратурата. Много е вероятно генералният директор Светослав Костов да бъде оневинен. Въпреки че проверката, извършена от ДАНС, СЕМ и КРС е показала, че не е имало абсолютно никаква причина за спирането на сигнала, което бе обявено като планирана профилактика.

Според прокуратурата, Пламен Костов може да е извършил длъжностно престъпление. Затова материалите се изпращат на компетентната в случая Софийска градска прокуратура.

Извън заложения график за извършване на профилактика на 11.09.2019 година Пламен Костов е изготвил писмено уведомление до генералния директор на БНР за "създаден голям технически проблем", който "налага профилактиране на студийния комплекс на Програма "Хоризонт" за времето от 06 до 11 часа на 13.09.2019 година.

Законодателство. 

"Дума":

Цацаров иска промени в НК за киберпрестъпленията

Наказателният кодекс се нуждае от спешно преразглеждане и ремонт по отношение на компютърните престъпления, смята главният прокурор Сотир Цацаров. Администрацията трябва да преосмисли цялата система за защита на компютърните си мрежи и базите си от данни, каза още той по време на форум за киберсигурността и злоупотребата с търговски тайни. Обвинител номер едно говори и по темата с теча на лични данни от НАП. Поиска не само дискусии по темата, но и политически решения и действия. Компютърната информация е стока, която се предлага на черния пазар за продажба в обеми, съдържание и цени, които ние самите не сме предполагали, обясни още Цацаров. Тази информация, по думите му, може да бъде използвана за дестабилизиране на държавната система, за създаване на паника сред населението и така за постигане на определени политически цели.

Повтарям тези общо известни неща с една определена цел - да ви призова за общи усилия към бърза, но в същото време много добре обмислена промяна на нормите, които гарантиран наказателно -правната защита срещу такива престъпни посегателства. Не е моя работа да давам съвети на държавната администрация, че следва да преосмисли цялата система за защита на своите компютърни мрежи и своите бази данни, каза още Цацаров. И допълни, че това важи в пълна сила и за съдебната власт. Не е моя работа да давам съвети на представителите на бизнеса как и защо трябва да пазят търговската си информация. Моя работа е като представител на обвинителната власт да кажа следното: гл. 9а от особената част на Наказателният кодекс, главата "Компютърни престъпления" се нуждае от спешно преразглеждане и ремонт, подчерта главният прокурор.

Присъда. 

"24 часа":

24 г. затвор за убийството на Миджурина и стрелбата по хубавата Симона

24 г. лишаване от свобода при първоначален строг режим постанови Бургаският окръжен съд преди минути за Михаил Станчев, който уби хазартния бос Коста Николов-Миджурина и простреля приятелката си Симона Тодорова в Слънчев бряг миналия юни.

Присъдата е след редукция с една трета, тъй като Станчев призна изцяло вината си и делото премина по реда на съкратеното съдебно следствие. То започна и приключи днес, с изслушването само на един свидетел - бившата съпруга на Коста Николов - Ивелина Йорданова.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ко
    Колко?
    0 0
    18:28, 18 сеп 2019
    И колко броя за страната са "зачестилите инциденти с тротинетки"?
Последни новини