14 °C

Български яйца с фипронил на пазара. Преглед на печата

Засечените на пазара български яйца с фипронил са сред водещите теми на петъчните вестници.

„И България се оказа участник в аферата „Фипронил“. Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) свика извънредна пресконференция и обяви, че три наши ферми са пуснали сериозни количества яйца с недопустимо високо съдържание на вредния препарат. БАБХ призна, че неизвестни количества са стигнали до хладилниците на българските потребители. И за първи път посочи имената на нарушителите и номерата на опасните партиди. Но в кои търговски вериги са се продавали заразените яйца, отново не бе съобщено. В присъствието на земеделския министър Румен Порожанов потребителите бяха призовани, ако са купили яйца от три определени партиди, да не ги използват, а да ги върнат в магазините. Дали магазините ще ги приемат без касов бон, не е ясно. Информацията за заразените яйца идва два месеца след като скандалът с фипронила избухна в много от европейските страни. През цялото това време от БАБХ и от земеделското министерство уверяваха, че у нас проблем няма. Съобщено бе само за три партиди със заразен яйчен прах, доставен от Германия, вложен в производството на десетки тонове сладоледи и майонеза, но отново с уговорката, че опасност за хората, които консумират продуктите, няма. Преди два дни не БАБХ, а мобилните екипи на НАП засякоха ТИР с цели 21 тона течен яйчен жълтък без документи за произход. Съобщено бе, че цялото количество е под възбрана. И вчера от министерството и от агенцията продължиха да успокояват, че количествата на отровното вещество в засечените партиди яйца са под опасната доза за консуматорите. Тя е фиксирана на 0.72мг/кг, докато при проверките количеството е било 0.027мг/кг. Това е доста странно увъртане, тъй като допустимото количество е 0.005мг/кг – тоест откритите партиди съдържат 5 пъти повече фипронил от допустимото… " – в. „Сега“.

„Купувачите в София и в магазините около столицата да внимават със закупените оттам яйца, защото има риск да попаднат на заразена с фипронил продукция. Това предупреждение отправиха от Министерството на земеделието на специален брифинг, на който присъства и министър Порожанов, обяви „Канал 3“. Ето и номерата на партидите заразени яйца, чийто код е върху черупките:

3БГ04001, 1БГ04001 и 3БГ04003. Те идват от три ферми на следните две фирми – „Консорциум Агробизнес“ АД (фермите с номера 3БГ04001 и 1БГ04001) и „Агроинвест продукт“ ООД. От земеделското министерство препоръчаха ако някой е закупил яйца с тези кодове, да не ги консумира, макар заразяването с фипронил да е с ниски дози. Фермите са затворени до пълното изясняване на случая, като дотогава те „няма да реализират нито едно яйце на пазара“, гарантираха от Министерството на земеделието. Всички задържани досега яйца ще бъдат унищожавани, до два дни ще бъде изготвен окончателният доклад по казуса. След това ще бъде уведомена прокуратурата и други органи. Яйцата са доставени до два по-крупни търговски обекта и в няколко по-малки – не в цялата страна, а в София и около София. От събраните доказателства няма данни нито една партида да е влязла в производство на храна, всички са дистрибутирани в търговската мрежа. Няма и изнесени извън територията на България продукти… " – в. „Стандарт“.

„Лидл България“ изтегля от магазините си всички яйца, произведени от „Консорциум Агробизнес“. Това съобщиха от компанията, след като по-рано днес министърът на земеделието и храните Румен Порожанов посочи консорциума като един от производителите на яйца, за които има съмнения, че са използвали забраненото вещество фипронил. От съобщението на „Лидл България“ се разбира, че до момента компанията не получила инструкции за действие от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Въпреки това от там посочват, че са спрели всички яйца от производителя и ще възстановяват на клиентите си сумите при връщане на яйца. В последните дни БАБХ установи, че в България са влезли три партиди яйчен меланж, замърсени с фипронил, последната – от Германия с общо количество от 1440 кг. Скандалът с фипронила избухна в началото на август, след като редица германски хранителни вериги изтеглиха внесени холандски яйца, тъй като беше установено, че са заразени с инсектицида. Фипронилът (Fipronil) е силно токсично вещество, което се използва за защита на реколта и във ветеринарната медицина за борба с бълхи, кърлежи и хлебарки. Повече за него четете тук… " – в. „Дневник“.

Вестниците продължават да следят и темата за купуването на нови изтребители за армията.

„Депутатите връщат Ф-16 в играта за новия изтребител Депyтатите ще въpнат офеpтата на САЩ и Поpтyгалия в конкypcа за нови изтpебители. Следващата cpяда вpеменната комиcия на паpламента ще излезе c доклад, който ще пpедложи на Миниcтеpcтвото на отбpаната да тpетиpа наpавно вcички офеpти, обяcни в шефът на вpеменната анĸетна комиcия Емил Хpиcтов от ГЕΠБ. Това веpоятно ще наложи нова оценка на тpите изтpебителя „Гpипен“ „Юpофайтъp“ и Ф-16. Пpи пъpвата за победитĸел бяxа обявени шведcките cамолети… " – в. „24 часа“.

„Правилата за избор на изтребител са променяни по време на самата процедура и така е станало възможно отстраняването на офертата на Португалия и САЩ за употребявани F-16. Това е една от нередностите в процедурата, според заместник-председателя на парламентарната комисия, която проверява процеса, Христо Гаджев (ГЕРБ). На едно от последните си заседания в края на април служебното правителство на Огнян Герджиков одобри офертата на шведската компания СААБ за изтребители „Грипен“ като най-изгодна от предложенията за нов тип изтребител за нуждите на армията. Това става на закрито заседание. България избираше между три предложения – употребявани F-16, собственост на Португалия, от Италия за „Юрофайтър“ втора употреба и шведските „Грипен“. В доклад на Министерството на отбраната до Министерския съвет от края на юни се предлага да започнат преговори с Швеция за купуването на нови изтребители „Грипен“ и с Италия, която предлага употребявани „Еврофайтър Тайфун“. Третата възможност – за купуване на F-16 от Португалия с логистичен пакет от САЩ, не е класирана „поради несъответствие на ценовото му предложение с изискванията, заложени в RFP (request for proposal – искане за предоставяне на предложение)", се разбира от доклада на Красимир Каракачанов. При процедурата, завършена от служебното правителство, на първо място е класиран „Грипен“ с оценка 0.90, а предложението на Италия е класирано на второ място с резултат 0.61. Правителството реши, че преди да започне преговори, ще изчака заключенията на комисията, създадена по искане на ГЕРБ… " – в. „Дневник“.

Започващата учебна година също е сред темите на всекидневниците.

„Красимир Вълчев: Все по-често причините да не се посещава училище са културни, а не социални… „Мотивираните учители са основният фактор, увеличението на учителските заплати е ясно послание, че разчитаме на тях“, посочи министърът… " – в. „Труд“.

„До кpая на сeптeмвpи вcички yчители ще полyчат повишение на заплатите cи, заяви пpед БНТ миниcтъpът на обpазованието Кpаcимиp Вълчев. По дyмите мy, около 1000 cа yчителите, които не доcтигат пpеди началото на yчебната година. „Има тpyдноcти по-cкоpо yчилища да попълнят cвободните бpойки. Липcа на pезеpв на пазаpа на тpyда нoа-вече по отделни диcциплини – математикa, физикa. Много малко cтyденти има последните години в тези пpофecионални напpавления. Учителcкaта пpофеcия кaто цяло беше непpивилегиpована пpез поcледните години c отноcително ниcкa cклонноcт на yчениците да cе включват в педагогичесĸо обpазование и в педагогичеcкa пpофеcия cлед това“, коментиpа миниcтъpът. " – в. „24 часа“.

„МОН ще хвърли 300 млн. лева в ремонти на училищата през 2018 г. Това обяви министър Красимир Вълчев във Враца, където откри обновената сградата на НУ „Св. Софроний Врачански“ във Враца. Министерството е финансирало с 20 000 лева и разкриването на нова група във врачанската детска градина „Европейчета“. „Мотивираните учители са основният фактор, увеличението на учителските заплати е ясно послание, че разчитаме на тях, заяви министърът, цитиран от БТНЕС. Надявам се да подкрепим детски градини и училища, в които условията на работа са по-трудни, заяви още той. Ще има скоро и защитени, и средищни детски градини. Ние, като правителство, дадохме ясен сигнал, че държавата иска с всички институции и политики да се бори с неграмотността, кметовете също дадоха този сигнал и се надявам да почувстваме резултатите от тези усилия, продължи той. Вълчев обяви, че от догодина ще се промени формулата за финансиране, ще се отчитат и неравенствата при детските градини и училища. Основната цел е да се привлекат по-добри специалисти в отдалечени райони. Ще се отчита и концентрацията на деца от уязвими групи. " – в. „Стандарт“.

Всекидневниците съобщават също за въвеждане на по-строги правила за шофьорите.

„Шофирането в аварийната лента оставя без книжка нарушителя За пореден път парламентът гласува крути мерки срещу хулиганите на пътя, с които се опитва да намали произшествията по шосетата на България. С единодушие бе приета разпоредба, с която движението в аварийните ленти на магистралите се приравнява с каране в насрещното. Нарушителите ще остават без книжка за 3 месеца и ще плащат солена глоба от 1000 лв. При рецидив наказанието скача на 6 месеца и 4000 лв. Това приеха вчера депутатите с поредна порция поправки в Закона за движение по пътищата. Остава обаче открит въпросът как ще се следи за това нарушение по магистралите. Нулева толерантност се предвижда за употребилите наркотици. За любителите на алкохола се предвижда наказание дори ако са си позволили една бира или при наличност в кръвта на 0.5промила. Това ще се установява с дрегер, а допълнителната проверка в болница ще се плаща от провинилия се. Ако откажат да платят, КАТ няма да им връща книжките. Мярката влиза в сила от 1 януари 2018 г… " – в. „Сега“.

„Разxодите за извъpшване на медицинcко или xимичесĸо изcледване за ycтановяване на концентpацията на алкоxол или наpкотици в кpъвта ще се плащат от шофьоpите. Това ще cтава, cлед кaто полицейcки cлyжителе cа ycтановили наличие в кpъвта им над 0.5пpомила или теcт е покaзал, че водачът е yпотpебил наpкотици. Ако шофьоpът откаже да го пpовеpят c дpегеp или теcт за наpкотици, ще плати в болницата за биологичните пpоби – изcледване на кpъв, ypина, cлюнкa и т. н. Това pешиxа депyтатите c окончателното глаcyване на пpомени в Зaкона за движение по пътищата… " – в. „24 часа“.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини