17 °C

Откриха край Варна кораб на 2500 г. Преглед на печата

„24 часа“

Откриха край Варна кораб на 2500 г. – като нов, с изправена мачта

Един от най-старите и най-добре запазени потънали кораби в света е открит южно от Варна при уникална експедиция по подводна археология, в която са участвали учени от цял свят, включително и българи.

Археолозите са достигнали до древногръцкия плавателен съд чрез специални роботизирани устройства на 2000 м дълбочина. Корабът датира от IV-V в. пр. н. е. , обяви проф. Джон Адамс от Университета в Саутхемптън. Той е ръководител на Black Sea MAP, един от най-големите проекти за морска археология.

„Корабът беше с изправена мачта, сякаш за не бе претърпял почти никаква промяна. Ако по-рано ми бяха казали, че ще видя такова нещо, нямаше да повярвам“, каза проф. Адамс.

„Стандарт“

Бой за гроздето

Битка за гроздето се развихри в разгара на кампанията по прибиране на винените сортове. За първи път от десетилетие някои винпроми плащат предварително, което кара другите да наддават, похвалиха се лозари. Така мерлото и кабернето вървят между 70 ст. и левче в различните краища на страната, Совиньон блан е 90 ст. – 1 лев, а ароматните сортове като мускат отонел достигат до 1.20лв. за килограм.

Причината за високите цени е, че заради жегите и градушките гроздето е с 20-25% по-малко от очакваното. То обаче е много добре узряло и с отлична захарност.

„Монитор“

Бойко Борисов: Не е добра практика да ми се дават съвети отвъд Океана

Мисля, че не е добра практика да ми се дават съвети отвъд Океана. Аз изразявам уважение към всички и си нося своята отговорност. А като дойде президента, ще седнем и ще говорим. Московски иска да се хвърля под влака, ако не му сменя вагоните и локомотивите, така че прави се така, че да се направи най-доброто за армията. Има пенсионери, има МВР, доктори, учители, инфраструктурни проекти… Всеки си тегли черата към себе си. Аз никога не съм лобирал, не съм бил никога лобист, а ни нарекоха лобисти. Не е честно да се говори така. Държавническата политика е да намериш баланса между всички желаещи. Сега Боил Банов ми казва – 10 млн за театрите и артистите поне… 3 млрд да заминат за самолети по тази логика. Ще ги дадем, но ще се пазарим.

„Сега“

Кабинетът иска да се улесни вносът на чужди работници

В опит да пребори демографската криза и липсата на кадри у нас кабинетът ще предложи сериозни облекчения за фирми, които искат да наемат чужденци от страни извън ЕС. Сезонните работници, които сега се наемат с работна виза за 90 дни, вече ще могат да остават в страната до девет месеца. Синята карта, с която се наемат висококвалифицираните специалисти от трети страни, ще важи вече за 4 години вместо за една година и ще важи за всички професии.

„Дума“

ГЕРБ разчистват път за Ф-16

Управляващото мнозинство направи пореден ход, с който увеличи шансовете на американците да пробутат на България любимите на ГЕРБ Ф-16. Временната парламентарна комисия за проучване на избора за купуване на нови изтребители предлага да започнем отначало преговорите и набирането на оферти да започнат отначало.

От Ню Йорк Румен Радев посъветва Бойко Борисов да организира съветниците и депутатите си да прочетат внимателно документите. „Нека не го заблуждават с глупави становища. Не може да си прочел един хвърчащ документ, а има още сто такива, да излизаш и да казваш най-странни и нелепи твърдения“, заяви президентът. Той добави, че националната сигурност не се гради с ежедневна смяна на позициите.

„Капитал дейли“

Новите двама надзорници в КФН ще са партийно зависими

Бившият изпълнителен директор на НАП Бойко Атанасов и депутатката от ГЕРБ Диана Йорданова ще бъдат номинирани за заместник-председатели на КФН, научи „Капитал“ от три различни източника. Според информацията Атанасов ще бъде предложен за ръководител на дирекция „Надзор на инвестиционната дейност“, а Йорданова – за осигурителния надзор. И двамата са политически кандидатури, а не експертни фигури: първият е свързван с ДПС, а сега е номиниран от Патриотичния фронт, а Йорданова е депутат от ГЕРБ и бивш бургаски общински съветник. И двамата нямат опит в секторите, които ще контролират.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини