Внимание, внимание: Тестват сирените на 1 октомври

Октомври ще стартира с тестове на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване при бедствия, въздушна опасност и аварии (НСРПО). На 1 октомври от 11:00 ч. в рамките на няколко минути ще се проведе тест-проверка на техническото състояние на сирените.

Сигналите за тревога и за край на тревогата ще прозвучат в София, Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, Враца и региона в 30-километровата зона около АЕЦ "Козлодуй", Стара Загора и Гълъбово. В тренировката са включени и интегрираните към НСРПО Локални системи за оповестяване, включително и ЛСО на „Калцит” АД в Асеновград за тестване на интеграцията, резервираността и функционалните възможности при реално задействане.

Системите за оповестяване и ранно предупреждаване се проверяват два пъти годишно – в началото на месец април и в началото на месец октомври. Предстоящите тестове включват излъчване от сиренните системи на акустични сигнали и гласови съобщения за техническа проверка с цел недопускане на паника сред населението.

Тестовете се провеждат в изпълнение на Наредбата за условията и реда за функциониране на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на органите на изпълнителната власт и населението при бедствия и за оповестяване при въздушна опасност.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини