Митрополит Николай ще отслужи литургия за Благовещение

На големия християнски празник Благовещение – 25 март, Негово високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще отслужи божествена света литургия в Асеновград. Службата ще е в храма, посветен на получената от Божията майка блага вест за раждането на Спасителя - "Света Богородица - Благовещение".

На Благовещение християните възпоменават радостното за всички събитие. Ангел Божий донесъл на Дева Мария вест за скорошното явяване на отдавна очаквания Спасител. В шестия месец след като архангел Гавриил възвестил на свещеник Захария за рождението на свети Йоан Предтеча, същият Божий вестител бил пратен в Назарет при Мария. Тя била сгодена за един Йосиф, който, както и тяу произлизал от рода на цар Давид. Ангелът се явил при Девата и казал: "Радвай се, благодатна! Благословена си ти между жените!" Смирената Мария се смутила от тия думи, но ангелът продължил: "Не бой се, Марие, понеже ти намери благодат у Бога! И ето, ти ще заченеш в утробата, ще родиш син, и ще го наречеш Иисус. Той ще бъде велик и ще се нарече Син на Всевишния; и ще Му даде Господ Бог престола на отца Му Давид; и ще царува над дома Яковов навеки, и царството Му не ще има край." Пресвета Дева казала на ангела: "Как ще бъде това, когато аз мъж не познавам?" Ангелът й отговорил: "Дух светий ще слезе върху тебе и силата на Всевишния ще те осени. Затова и светото, което ще се роди от тебе, ще се нарече син Божий." 

Пресвета Дева била дъщеря на благочестивите старци Йоаким и Анна, които още от рождението й я били посветили на Бог. Когато станала на 3 г., те я завели в храма. Скоро след това умрели. Останала под напътствието на свещенослужителите, Мария постоянно се намирала в храма, молела се и чела свещеното писание. Преданието говори, че когато навършила годините, в които според юдейския обичай девойките встъпвали в брак, първосвещеникът й обявил, че не може повече да остава в храма и че тя трябва да си избере съпруг. Но Мария отговорила решително, че била посветена от родителите си и сама се посветила на Бог, затова трябва завинаги да остане девойка. А в Юдея нямало обичай доброволно някой да избира безбрачен живот за служене Богу и затова, за да не се наруши общоприетият обичай, свещениците сгодили Мария за един благочестив старец, на име Йосиф, далечен неин родственик, който трябвало да я пази. Мария, като минала в дома на праведния Йосиф, водела скромен живот; занимавала се с ръкоделие и споделяла домакинските грижи с дъщерите на Йосиф. Гласът й не се чувал в празни и шумни разговори. Била кротка и мълчалива, най-голяма радост за нея било четенето на свещените книги. Като изучила пророчествата, тя знаела, че е близко дохождането на Месията Христос. В пророчествата на Исаия тя чела, че Месия трябва да се роди от Дева и от все сърце желаела да види тая благочестива жена и да стане, макар последна, робиня на тая, от която ще се роди Спасителят на света. И ето, тя сама трябвало да бъде Майка на сина Божий...

Началото на светата литургия в Асеновград е в 9 ч.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини