25 °C

28 март в историята

37 г. — Сенатът на Римската империя удостоява император Калигула с титлата Принципат.

193 г. — Римският император Пертинакс е убит от Преторианската гвардия, която после продава властта му на търг на Дидий Юлиан.

845 г. — Париж е опустошен при нападение на викинги, предвождани вероятно от Рагнар Лодброк, който събира голям налог, за да напусне града.

1776 г. — В Москва е създаден Болшой театър.

1802 г. — Астрономът Хайнрих Вилхелм Олберс открива 2 Палада — втория известен астероид след 1 Церера.

1844 г. — В Испания е създадена жандармерията — военизирана полиция за борба с повсеместния бандитизъм в страната.

1854 г. — Кримска война: Франция обявява война на Русия.

1857 г. — В Петербург е открита първата девическа гимназия в Русия.

1859 г. — В Цариград започва да излиза вестник „България“ под редакцията на Драган Цанков.

1871 г. — Учредена е Парижката комуна.

1885 г. — В САЩ официално е създадена Армията на спасението.

1891 г. — В Лондон се провежда първото световно първенство по вдигане на тежести.

1910 г. — Първият хидроплан, конструиран от французина Анри Фабр, излита край Марсилия.

1920 г. — При опустошително торнадо по време на празника Палмова неделя в района на Големите езера (САЩ) загиват над 380 души, 1700 са ранени.

1921 г. — Китайският параход Хонг Конг потъва след сблъсък в подводна скала, загиват 1094 души.

1930 г. — Турция променя името на Константинопол на Истанбул, а на Онгора — на Анкара.

1939 г. — Гражданска война в Испания: Войната завършва с превземането на Мадрид от генералисимус Франсиско Франко.

1940 г. — В Солун започва изграждането на сградата на Международния мострен панаир.

1940 г. — В САЩ е открит нов изотоп на урана — плутоний 239.

1973 г. — Марлон Брандо изпраща актрисата индианка Сачийн Малкото перо да приеме неговата награда „Оскар“, за да може тя да протестира срещу дискриминацията на коренното население в САЩ.

1973 г. — Възродителен процес: 500 служители на МВР влизат в село Корница (Благоевградска област) за насилствена смяна на мюсюлманските имена, при оказаната съпротива са убити трима селяни.

1974 г. — Николае Чаушеску е избран за президент на Румъния.

1979 г. — След 30-дневна експлоатация вторият реактор на АЕЦ, разположена на остров Три Майл (САЩ), аварира, което е най-голямата ядрена авария в страната и става причина за закриване на 53 от 129 АЕЦ-a.

1983 г. — Среща в София на учени от балканските страни на тема „Балканите — безядрена зона“.

1994 г. — В България започват протести на частните издатели и радиоразпространители против Закона за добавена стойност — до 31 март големите всекидневници не излизат.

1994 г. — При улични боеве в Йоханесбург (ЮАР) между привърженици на Зулу и на Африкански национален конгрес загиват 18 души, а стотици са ранени.

2005 г. — При земетресение с епицентър край остров Суматра, с магнитуд 8,7 по Скалата на Рихтер, загиват около 2000 души в Индонезия и Сингапур.

Празници:

Българска православна църква — княз Боян Български

Азербайджан — Ден на националната сигурност

Либия — Тържества по повод края на британското присъствие и Ден на евакуацията

Сърбия — Ден на Конституцията

Тибет — Ден на Освобождението на робите

Чехия и Словакия — Ден на учителя

ЮАР — Ден на семейството

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Щадете нервите и здравето си. Гледайте на случващото се от към добрата му страна, защото със сигурност има такава. Ще ви се отдаде да намерите бързо решение на въпрос, имащ отношение към работата или бита ви. Бизнесмените ще подготвят или пристъпят към сделка или друга активност, носеща им добри доходи.
24 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Като истински прагматици, ще проучите възможностите, които имате и след това ще пристъпите към действие. Но не се ангажирайте с прекалено много задачи, за да не повишите напрежението и кръвното си. Бъдете по-внимателни към човек от обкръжението ви, той е добър към вас, а вие му обръщате гръб.
24 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добрите оценки за работата ви ще ускорят издигането ви в службата. С делови нюх ще предпочетете сътрудничеството с човек, което ще ви бъде от полза. В добро настроение, сред познати и близки хора вечерта ще споделяте впечатленията, които имате от приключило пътуване.
24 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Превърнете работата си днес в удоволствие. Предпоставките за това са много добри. Съдействието на колегите ви може да ви се стори подозрително, но е искрено, повярвайте. Има “опасност” да се сбъднат и най-смелите ви мечти, за това внимавайте какво си пожелавате. В любовта ви очакват споделени радости.
24 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Приемете предизвикателствата в живота си като средство да сте будни и в крак с новостите. Благоприятна развръзка на личен проблем ще ви успокои и зареди с добри очаквания. Ще си изясните важен за вас въпрос и ще получите възможност да осъществите плановете си. Бизнес-делата ви навлизат в по-благоприятен период.
24 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Необходимо ви е повече самочувствие и увереност в собствените сили, за да успеете да реализирате плановете си. Ще получите доста разумен съвет относно начина си на действие, за който трябва да сте благодарни. Не правете необмислени покупки.
24 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Успешно ще придвижите напред делата си, така щото да доведат до финансово благополучие. Но това ще е съпроводено с напрежение и умора. Ще станете обект на внимание и интерес за някого и не бива да се показвате нервни. Повече се усмихвайте и работете върху себе си. Харесвани сте и това ви прави по-витални и добри.
24 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Въпроси, които не търпят отлагане ще бъдат на дневен ред. Възможно объркване ще ви накара да обмисляте ходовете си по-детайлно. Успехът ще насочи вниманието ви към факти, които до сега са ви убягвали. Все по-често ще се замисляте за цената на това, което правите и получавате.
24 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Промените, предизвикани от вас самите ще започнат да влияят и на обкръжението ви. Не винаги това ще им носи утеха, дори можете да станете обект на нездрав интерес от тяхна страна. Тихо приемете недоволството им и вярвайте, че работите в името на своето по-добро бъдеще.
24 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не по-малко имате нужда от спокойствие, затова не ставайте причина за дрязги и недоразумения днес. Не давайте обещания, които не сте в състояние да изпълните. Бъдете естествени и искрени, когато изразявате отношение към заобикалящите ви. Не се оправдавайте, а поемете отговорност за постъпките си.
24 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви спори в общи задачи и работа в екип. Бъдете отворени за нововъведения и партньорски компромиси, каквото и да ви струва това. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Обграждайте се с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
24 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Приятно ви е да си мислите за предстоящата почивка, но засега трябва да се съсредоточите върху работата си. Не се преуморявайте и не поемайте чужди ангажименти. Вечерта прекарайте сред приятни за вас хора.
24 сеп 2020

Случаен виц

Последни новини