25 °C

Златната ябълка и коланчето за рожба описани в книга

"Нишката на живота. Между коланчето за рожба и Богородичния пост". Това е заглавието на книгата на етнографа Вихра Баева от Института по фолклор към БАН, в която се разказва за ритуала "златната ябълка и коланчето за бездетство", изпълняван в Асеновградско. Разказва се за ябълките, които се раздават на бездетните жени, след като престоят пред чудотворната икона на Божията майка и как нуждаещите сетрябва да изплетат специален колан от три преплетени нишки, с които е обграждан храма и да го носят до осъществяване на Чудото. А чудо има - така е от първото му описание преди близо 3 века, та до днес. Всяка година на Преполовение се извършва литийно шествие от храм "Света Богородица - Успение" в Горни Воден до манастира с чудотворната икона, наречена от народа "Златна ябълка". Иконата се почита за всякакви молби, но най-много от бездетни родители. Чудото, извършено от нея с неплодна жена, станало през 1765 г. и е описано от Ананий Клинис, тогавашен игумен на манастира "Св. Св. Кирик и Иулита". Оттогава до наши дни всяка година на Преполовение стотици хора от цялата страна се стичат, за да се помолят на иконата. "Изплитане и освещаване на коланчета за зачеване има и във Ватопедския манастир в Атон, където се пази част от пояса на Богородица, но за нас е интересно да разберем за живота на този ритуал близо до нас, в Асеновградския край, наричан неслучайно Втори Атон, заради многото църкви, манастири и легендите за чудесата около тях", пише по повод книгата "Литературен вестник".  

На 28 март творбата на Вихра Баева ще бъде представена в Регионалния етнографски музей в Пловдив.

Ритуалът в Асеновград тази година ще е на 31 март. В 9 часа Негово високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще отслужи в "Света Богородица" в Горни Воден Златоустова сета литургия.

К.Нешева

Литийното шествие с иконата "Златна ябълка" в Горни Воден
Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Щадете нервите и здравето си. Гледайте на случващото се от към добрата му страна, защото със сигурност има такава. Ще ви се отдаде да намерите бързо решение на въпрос, имащ отношение към работата или бита ви. Бизнесмените ще подготвят или пристъпят към сделка или друга активност, носеща им добри доходи.
24 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Като истински прагматици, ще проучите възможностите, които имате и след това ще пристъпите към действие. Но не се ангажирайте с прекалено много задачи, за да не повишите напрежението и кръвното си. Бъдете по-внимателни към човек от обкръжението ви, той е добър към вас, а вие му обръщате гръб.
24 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добрите оценки за работата ви ще ускорят издигането ви в службата. С делови нюх ще предпочетете сътрудничеството с човек, което ще ви бъде от полза. В добро настроение, сред познати и близки хора вечерта ще споделяте впечатленията, които имате от приключило пътуване.
24 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Превърнете работата си днес в удоволствие. Предпоставките за това са много добри. Съдействието на колегите ви може да ви се стори подозрително, но е искрено, повярвайте. Има “опасност” да се сбъднат и най-смелите ви мечти, за това внимавайте какво си пожелавате. В любовта ви очакват споделени радости.
24 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Приемете предизвикателствата в живота си като средство да сте будни и в крак с новостите. Благоприятна развръзка на личен проблем ще ви успокои и зареди с добри очаквания. Ще си изясните важен за вас въпрос и ще получите възможност да осъществите плановете си. Бизнес-делата ви навлизат в по-благоприятен период.
24 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Необходимо ви е повече самочувствие и увереност в собствените сили, за да успеете да реализирате плановете си. Ще получите доста разумен съвет относно начина си на действие, за който трябва да сте благодарни. Не правете необмислени покупки.
24 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Успешно ще придвижите напред делата си, така щото да доведат до финансово благополучие. Но това ще е съпроводено с напрежение и умора. Ще станете обект на внимание и интерес за някого и не бива да се показвате нервни. Повече се усмихвайте и работете върху себе си. Харесвани сте и това ви прави по-витални и добри.
24 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Въпроси, които не търпят отлагане ще бъдат на дневен ред. Възможно объркване ще ви накара да обмисляте ходовете си по-детайлно. Успехът ще насочи вниманието ви към факти, които до сега са ви убягвали. Все по-често ще се замисляте за цената на това, което правите и получавате.
24 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Промените, предизвикани от вас самите ще започнат да влияят и на обкръжението ви. Не винаги това ще им носи утеха, дори можете да станете обект на нездрав интерес от тяхна страна. Тихо приемете недоволството им и вярвайте, че работите в името на своето по-добро бъдеще.
24 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не по-малко имате нужда от спокойствие, затова не ставайте причина за дрязги и недоразумения днес. Не давайте обещания, които не сте в състояние да изпълните. Бъдете естествени и искрени, когато изразявате отношение към заобикалящите ви. Не се оправдавайте, а поемете отговорност за постъпките си.
24 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви спори в общи задачи и работа в екип. Бъдете отворени за нововъведения и партньорски компромиси, каквото и да ви струва това. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Обграждайте се с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
24 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Приятно ви е да си мислите за предстоящата почивка, но засега трябва да се съсредоточите върху работата си. Не се преуморявайте и не поемайте чужди ангажименти. Вечерта прекарайте сред приятни за вас хора.
24 сеп 2020
Последни новини