Птиците изчезват по земеделските ни земи

Гривяк. Само при него и при голямото белогушо коприварче има положителна тенденция

Птиците в земеделските земи намаляват с тревожни темпове. Това показват резултатите от проведено национално проучване на широко разпространените видове птици.

Резултатите са включени в доклад, публикуван от Българското дружество за защита на птиците.

Сред видовете с най-неблагоприятна тенденция са домашното врабче, папунякът, гургулицата, обикновеният скорец, черният бързолет и други. С положителна тенденция са голямото белогушо коприварче и гривякът. За първи път при оценката са установени два вида със стабилно състояние - селската лястовица и южният славей.

Резултатите посочват тенденциите в състоянието на 38 вида птици. Освен данните за всеки отделен вид, докладът представя и тяхното състояние по групи според средата, която обитават - земеделски земи и гори.

Групирани по този начин, птиците съставляват показатели, сочещи състоянието на средата - т.нар. индекс за състоянието на птиците, обитаващи земеделските земи, поясняват от БЗДП. Сред негативните тенденции в доклада е фактът, че птиците, обитаващи земеделските земи, намаляват с 16% спрямо 2005 г. Намаляващите видове (34%) са повече от увеличаващите се - 5%.

Сред основните заплахи за състоянието на птиците в земеделските земи е премахването на храстите и разораването на пасищата.

„Резултатите от проучването са изключително тревожни", изтъкна Йордан Христов, координатор на проучването за БДЗП и отговорник на дейностите по мониторинг.

„Само за шест години пред очите ни изчезват някои от най-често срещаните видове. Ако разораването на пасищата и изсичането на храстите не се преустановят веднага, рискуваме да последваме практиката от Западна Европа, където широко разпространени видове се превръщат в критично застрашени", допълни той.

Редки и застрашени към момента видове като царския орел например, които също са свързани с пасищата и ливадите, ще изчезнат напълно, тъй като са тясно свързани със състоянието на средата и нейните обитатели.

Резултатите от проучването са за шестгодишен период 2005-2010 г., като в него са се включили над 100 доброволци от цялата страна.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини