7 °C

Представители на 9 пловдивски общини се срещнаха с Тотю Младенов

Различните програми на МТСП и възможности за повишаване качеството на живот. Това бяха двете основни точки, по които представители на 9 пловдивски общини задаваха въпроси на социалния министър Тотю Младенов и придружаващите го директори на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова и на Агенцията за социално подпомагане Ивайло Иванов. Разговорът между представителите на властта и тези на местните управи и бизнес продължи близо 2 часа. Оказа се, че голяма част от вторите нямат ясна представа за различни програми, по които държавата им предлага помощ. В конкретния случай министър Младенов и компания дадоха за пример програмите, по които работодатели биха могли да осигуряват и плащат на служителите си за 4-часов работен ден, като същевременно ги запишат на даден курс за преквалификация в Бюрото по труда. Освен че ще вземат сертификати след приключването на обучението си, а шефът им ще си спести през това време да плаща за пълен работен ден, МТСП заплаща на курсистите по 8 лв. на ден обучение. С което се компенсира намалената заради 4-часовия работен ден заплата.

Недоумение в очите на част от бизнесмените можеше да се прочете и когато министърът и директорите в областта на заетостта и подпомагането им посочиха, че в рамките на 1 г. държавата заплаща пътуването на наети от тях лица, на които се налага да пътуват от дома до работното място в радиус от 80 км. Явно обаче останаха доволни да го чуят.

Информиран от кметовете за неудобство от ограничението със 70 %, за наетите по Програмата "От социални помощи към заетост", министър Младенов пое ангажимент в края на годината да бъде направен анализ дали това подобрява програмата или не. "И ако се наложи, ще направим промени", обеща той и предизвика бурни аплодисменти в залата. На резонния въпрос възможно ли е кампанията за помощите за отопление с твърдо гориво да започва още през лятото, а не както е сега през студените вече месеци, което силно затруднява населението в по-отдалечените и планински райони, гостите от София отново отговориха утвърдително: "Ще помислим да започне по-рано, още през юни- юли".

"Има много програми, има много пари, остава кметовете и бизнесът да сте активни", призова присъстващите на срещата директорът на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова.

След Асеновград министърът на социалната политика отпътува за Кърджали, където ще се срещне с работниците от ОЦК.

К.Нешева

Близо 150 представители на общините Асеновград, Куклен, Родопи, Кричим, Перущица, Лъки, Стамболийски, Първомай и Садово бяха изпълнили залата на ОбС в Асеновград. Депутатът Силвия Хубенова можеше да бъде видяна на преден план, плътно до гостите от МТСП. Зам.-кметът Манол Генов слушаше с интерес отговорите на социалния министър и директорите на агенции.
Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
От заниманията си ще спечелите, както в духовен, така и в материален план. От вас зависи дали ще постигнете очакваното удовлетворение от работата и срещите си. Преодолейте инерцията си и ще бъдете възнаградени. Любимият човек очаква повече от вас и вие знаете как да го удовлетворите.
28 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще се окажете в центъра на страстите на хората около вас и ролята на техен регулатор като ще ли е точно за вас. Приемате спокойно всяко нещо, случващо се на близките ви и сте в състояние трезво да прецените всяка ситуация. Възможно е обаче това да ви поизтощи, затова не забравяйте навреме да помислите за себе си.
28 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не разполагате с нужната ви информация и докато не си я набавите, сте възпрепятствани да вземете окончателно решение. Настроението ви ще се подобри и делата ви ще потръгнат напред, за това ще се погрижи доверен човек, с когото имате засилено общуване. Промените в семейството ще ви накарат да се съобразявате с тях.
28 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Материални придобивки ще подобрят настроението ви. Нямате причини да сте недоволни от живота си. Дава ви се добра възможност да успеете, от вас зависи на къде ще насочите интересите и усилията си. Не търсете несъществуващи причини да се оплаквате, има толкова неща, заради които си струва да се живее.
28 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Очаква ви натоварен ден, по време на който ще ви се налага да взимате решенията си в движение. Бъдете готови за всякакви изненади и не смятайте каквото и да било да абсолютно сигурно. Установявате връзка с изключително полезен за вас човек, който занапред много ще ви помага. Предстоят ви приятни мигове с любимия човек, не се лишавайте от тях заради работата си.
28 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Изяви за онези, които се занимават с творческа дейност. Имате изострена чувствителност и това ви помага да усещате и претворявате вълненията си така, че да бъдат интересни за широката публика. Обърнете повече внимание на сърдечната си връзка и не наранявайте човека, дръзнал да търси от вас любов.
28 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако потърсите път, ще го откриете, независимо на къде сочи той. Съюзите ли се с любовта, ще развиете нови качества и ще станете по-добри. Това е сигурно, работете и за духовното си усъвършенстване, няма да ви липсва подкрепа. В бизнеса са възможни изненади от конкурентите ви.
28 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Добри новини свързани с професионалните ви ангажименти или тези на ваши близки ще ви радват днес. Може да се наложи да промените плановете си за близкото бъдеще и то в желана насока. Откриват ви се нови перспективи и е много вероятно мислите ви да бъдат изцяло насочени в тази насока и въобще да не ви е до забавления.
28 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не пропускайте да поздравите близък човек за успеха му, както и да се погрижите за собствените си дела. Изглаждане на различията помежду ви може да направи чудеса за вас. С приятели ще ви бъде по-лесно да намерите верния тон и в компанията им да се забавлявате вечерта.
28 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще се вълнуват от проблемите на работното място. Енергията, която влагате ще направи възможно постигането на целите, а също така няма да ви липсват и развлечения. Любовта е сред темите, които живо ви интересуват и ще й отделите подобаващо място в мислите и постъпките си.
28 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прекалено емоционални сте и това може да ви попречи в осъществяването на плановете ви. Срещите ви с различни хора ще засилят увереността ви и ще внесат повече яснота в делата ви. Обърнете внимание на интимния си партньор, особено, ако сте го наранили. Незабавно му се извинете и направете нещо специално за него.
28 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днес ще успеете да се справите с проблем, който сте смятали за много трудно разрешим. Наистина няма да ви е лесно, но вие сте упорити когато се касае за работата ви. Не прибързвайте в решенията си, а разчитайте на подкрепата и съветите на близките си хора. Предстои ви приятно прекарване вечерта, не го пропускайте.
28 фев 2020
Последни новини