Представители на 9 пловдивски общини се срещнаха с Тотю Младенов

Различните програми на МТСП и възможности за повишаване качеството на живот. Това бяха двете основни точки, по които представители на 9 пловдивски общини задаваха въпроси на социалния министър Тотю Младенов и придружаващите го директори на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова и на Агенцията за социално подпомагане Ивайло Иванов. Разговорът между представителите на властта и тези на местните управи и бизнес продължи близо 2 часа. Оказа се, че голяма част от вторите нямат ясна представа за различни програми, по които държавата им предлага помощ. В конкретния случай министър Младенов и компания дадоха за пример програмите, по които работодатели биха могли да осигуряват и плащат на служителите си за 4-часов работен ден, като същевременно ги запишат на даден курс за преквалификация в Бюрото по труда. Освен че ще вземат сертификати след приключването на обучението си, а шефът им ще си спести през това време да плаща за пълен работен ден, МТСП заплаща на курсистите по 8 лв. на ден обучение. С което се компенсира намалената заради 4-часовия работен ден заплата.

Недоумение в очите на част от бизнесмените можеше да се прочете и когато министърът и директорите в областта на заетостта и подпомагането им посочиха, че в рамките на 1 г. държавата заплаща пътуването на наети от тях лица, на които се налага да пътуват от дома до работното място в радиус от 80 км. Явно обаче останаха доволни да го чуят.

Информиран от кметовете за неудобство от ограничението със 70 %, за наетите по Програмата "От социални помощи към заетост", министър Младенов пое ангажимент в края на годината да бъде направен анализ дали това подобрява програмата или не. "И ако се наложи, ще направим промени", обеща той и предизвика бурни аплодисменти в залата. На резонния въпрос възможно ли е кампанията за помощите за отопление с твърдо гориво да започва още през лятото, а не както е сега през студените вече месеци, което силно затруднява населението в по-отдалечените и планински райони, гостите от София отново отговориха утвърдително: "Ще помислим да започне по-рано, още през юни- юли".

"Има много програми, има много пари, остава кметовете и бизнесът да сте активни", призова присъстващите на срещата директорът на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова.

След Асеновград министърът на социалната политика отпътува за Кърджали, където ще се срещне с работниците от ОЦК.

К.Нешева

Близо 150 представители на общините Асеновград, Куклен, Родопи, Кричим, Перущица, Лъки, Стамболийски, Първомай и Садово бяха изпълнили залата на ОбС в Асеновград. Депутатът Силвия Хубенова можеше да бъде видяна на преден план, плътно до гостите от МТСП. Зам.-кметът Манол Генов слушаше с интерес отговорите на социалния министър и директорите на агенции.
Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини