Боянка Костова е европейски шампион!...За Азарбейджан

Боянка Костова и треньорът й Лъчезар Кишкилов са почетни граждани на Асеновград. Отличията през есента на 2010-та им бяха връчени от тогавашните кмет и председател на ОбС Христо Грудев и Костадин Яков.

Снимка: Пресцентър на община Асеновград

Българката Боянка Костова стана европейски шампион по вдигане на тежести в категория до 58 кг на шампионата в Анталия. Асеновградската щангистка остана втора в изхвърлянето с 98 кг, а в изтласкването вдигна 117 кг и това й беше достатъчно за титлата с двубой от 215 кг.

За съжаление преди време 19-годишната спортистка прие офертата на Азарбейджанската федерация и сега спечелва титлата на Стария континент не за България, а за бившата съветска република.

Според контракта на Боянка тя получава 700 евро на месец и целогодишната й подготовка е финансирана на 100%, съобщиха тогава специализираните спортни медии. Също по тяхна информация в договора на нашето момиче отделно са включени солидни премии за успехи от големи първенства. Какъвто в момента тя извоюва безапелационно в Турция. Боянка обаче ще се размине с най-голямата си мечта - да участва на олимпиадата Лондон`2012.  До тази развръзка се стигна, след като ръководството на нашата федерация го удари на инат и не пожела да се споразумее с азерите. Според наложената й санкция, тя има 3-годишна забрана за участие в олимпиади. Въпреки това шефовете на щангите в Баку се съгласиха на този вариант и подписаха договора.

Ето какво сподели тогава по този повод спортния журналист Стойчо Генов: "За средностатистическия българин, който е далече от проблемите в родните щанги, нашето момиче ще взема смешна сума и тези 700 евро месечно не отговарят на риска, който поема. Каква обаче е истината? За последните 2 години асеновградчанката се явява на 5 големи първенства - две световни, две европейски и една младежка олимпиада. Държавата отпуска за нейната подготовка точно 1600 лева, което прави по 320 лева на състезание. Парите даже идват от олимпийския комитет, но с огромно закъснение - десетина дни преди началото на игрите в Сингапур /бел. ред. Олимпийските игри на младите. Тогава Боянка бе едва на 17 г./. Е, това не е ли безпрецедентна гавра с личността? За световната титла от Тайланд, както и за сребърния медал от шампионата на Стария континент Костова дори не получава премия."

Боянка е почетен гражданин на Асеновград.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини