9 °C

Декларация на Пловдивския митрополит Николай

В Баташката църква богослуженията никога повече няма да спрат. Църквата ще е отворена за посещения по всяко време. Венчавки и кръщенета обаче няма да се извършват.

Във връзка с продължаващата дискусия около статута на църквата "Света великомъченица Неделя" в Батак ("Баташката църква"), ненужно подстрекавана от заинтересовани кръгове, заявявам категорично следното:

1. Сградата на църквата "Св. Неделя" е предадена в собственост на Българската православна църква, в лицето на Пловдивската митрополия, с решение на Общинския съвет на Община Батак, гласувано с единодушие, на база на предварително съгласие на Министерство на културата на Република България. Законността на прехвърлителния акт се признава и потвърждава от комисията на Министерството, проверила храма.

2. В молбата си за прехвърляне на собствеността върху сградата, отправена до Министъра на културата на 13.04.2011 г. изрично посочих, че, както е било в миналото, така и занапред тя ще се използва като действащ храм. Което след канонизацията на Баташките мъченици е задължително. Никога в отношенията между Църквата и държавните власти не е имало двусмислие по този въпрос.

3. В църквата "Св. Неделя" в Батак Богослуженията никога повече няма да спрат. Пред мощите на Светите баташки мъченици, ежедневно ще се отслужват вечерня, утреня и Божествена света литургия, по начина, предписан от каноните на Едната, Света, Вселенска и Апостолска църква. В тази църква Светите тайнства венчание и кръщение няма да се извършват.

4. По всяко време църквата "Св. Неделя" ще е отворена за посещения.

5. За напред входът в църквата ще е безплатен. Никога и при никакви обстоятелства няма да допусна от българските деца, а и изобщо от който и да е посетител, да се изисква да си купуват билети, за да пристъпят в тази национална светиня.

6. Храмът ще се поддържа в каноничен вид за Богослужение, със средства на Пловдивската митрополия и с доброволни пожертвувания на миряните. Светите икони, свещената утвар и църковни принадлежности поставени в храм "Св. Неделя" няма да бъдат изнесени, тъй като е невъзможно баташките мъченици да бъдат разканонизирани. Никакви ремонти и реконструкции няма да бъдат правени.

7. Категорично се противопоставям на всякакви опити за внасяне на елемент на междурелигиозен конфликт по отношение на Баташката църква и изразявам дълбоко недоумение към изразеното от председателя на патриотичната организация ВМРО виждане, де факто противопоставящо религиите в България. Българската православна църква е един от стожерите на религиозния мир в страната и ще остане такъв и в бъдеще. Това е безусловно и моята лична позиция.

В заключение призовавам всички отговорни фактори към мъдро и отговорно отношение пред Бога към светостта на Баташките мъченици и към историята на нашия народ, защото продължаването на тази светотатствена дискусия пред лицето на Светите баташки мъченици, невидимо и неумолимо разяжда моралните устои на обществото. Евентуални технически въпроси по опазването на сградата Пловдивската света митрополия е готова всякога да обсъди с компетентните органи. Спокойно и в дух на разбирателство, на базата на посочените по-горе принципи.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Професионалните си проблеми няма да успеете да решите в рамките на деня. Мислите повече за човек, с когото скоро сте се срещнали, но е добре да бъдете по-сдържани. Възможно е прекаленото ви внимание към него да ви изиграе лоша шега. Станете по-загрижени към здравето си и не рискувайте излишно.
25 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Въпреки че имате желанието да си починете най-вероятно днес ще бъдете толкова заети, колкото и през седмицата. Има доста неща, които трябва да довършите и едва ли ще сте спокойни, докато не го направите. Работа, свързана с дома ви дава възможност да проявите сръчността и въображението си. Не пропускайте предложение за нещо приятно през деня.
25 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Налага се да се заемете по-активно с деловите си ангажименти. Тръпката от успеха ще ви завладее и вие просто ще бъдете във вихъра си. Вечерта са възможни разочарования от нелоялни познанства. Това са уроци, които вие трябва да приемете. Независимо от наранените ви чувства не губете присъствие на духа.
25 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Съумейте да съчетаете действията си с тези на партньорите ви и ще успеете да осъществите намеренията си. Работата ще ви носи удовлетворение и придобивки. Решителните ви действия, говорещи за увереност и знания ще ви отворят врати. Връзката със семейството ви е силна и това допълнително ви мотивира.
25 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Събитията на деня ще са във ваша полза. Освободете се от мнителността си и запазете самообладание при взимането на важни решения. Интелектуалните ви дадености и постижения ви дават основателно самочувствие. Натоварването ви прави малко нервни, но умеете да отсявате важните моменти.
25 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ви предлага прекрасни възможности, от които непременно трябва да се възползвате. Мислейки за лични проблеми може да пропуснете шанс, който очаквате отдавна. Вярвайте в себе си и късметът сам ще ви намери.
25 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте склонни да рискувате и да действате без предварително да съгласувате постъпките си с хората, с които работите. Направете го, ако мислите, че това е най - разумният вариант. Имате пълна подкрепа от страна на вашия интимен партньор. На някои от вас предстои скорошно пътуване, свързано с работата ви.
25 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За повечето от вас денят ще бъде интересен. Други ще допринесат за доброто ви настроение, за което ще им бъдете благодарни. Работата няма да ви създава проблеми, правите нещата с желание, и това ви носи активи. Обърнете внимание на духовните си потребности. Посетете място, за което чувате добри отзиви.
25 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Податливи сте на внушения, приемайки ги като добронамерени, но скоро може да се убедите в противното. Във ваш интерес е днес да се дистанцирате от хора, които ви пречат да работите според собствените си разбирания. Предстоящо пътуване или друг ангажимент изискват подготовка, за да си спестите неудобства.
25 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Опитвате различни способи да се справите с важни за вас въпроси днес. Ще ви се наложи да изчакате благоприятен момент за действие, тъй като в момента едва ли е подходящо да правите промени. Разчитайте на подкрепата на свой близък, който в решителен момент ще ви се притече на помощ. За предпочитане е да избягвате всякакви конфликтни ситуации днес.
25 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не допускайте инерцията да ви води и да се превърне в двигател на ежедневието ви. Чувствате се безсилни, но ако успеете да се освободите от множеството условности, на които робувате, ще излезете от праволинейността. Опитайте се да разнообразите емоционалния си живот.
25 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Много динамичен и интересен ден ви предстои Риби. Срещите с различни хора ви обогатяват и ви мотивират за работа. Не е изключено днес да получите добра новина, свързана с вашия бизнес. Помислете за физическата си форма.
25 фев 2021
Последни новини