Декларация на Пловдивския митрополит Николай

В Баташката църква богослуженията никога повече няма да спрат. Църквата ще е отворена за посещения по всяко време. Венчавки и кръщенета обаче няма да се извършват.

Във връзка с продължаващата дискусия около статута на църквата "Света великомъченица Неделя" в Батак ("Баташката църква"), ненужно подстрекавана от заинтересовани кръгове, заявявам категорично следното:

1. Сградата на църквата "Св. Неделя" е предадена в собственост на Българската православна църква, в лицето на Пловдивската митрополия, с решение на Общинския съвет на Община Батак, гласувано с единодушие, на база на предварително съгласие на Министерство на културата на Република България. Законността на прехвърлителния акт се признава и потвърждава от комисията на Министерството, проверила храма.

2. В молбата си за прехвърляне на собствеността върху сградата, отправена до Министъра на културата на 13.04.2011 г. изрично посочих, че, както е било в миналото, така и занапред тя ще се използва като действащ храм. Което след канонизацията на Баташките мъченици е задължително. Никога в отношенията между Църквата и държавните власти не е имало двусмислие по този въпрос.

3. В църквата "Св. Неделя" в Батак Богослуженията никога повече няма да спрат. Пред мощите на Светите баташки мъченици, ежедневно ще се отслужват вечерня, утреня и Божествена света литургия, по начина, предписан от каноните на Едната, Света, Вселенска и Апостолска църква. В тази църква Светите тайнства венчание и кръщение няма да се извършват.

4. По всяко време църквата "Св. Неделя" ще е отворена за посещения.

5. За напред входът в църквата ще е безплатен. Никога и при никакви обстоятелства няма да допусна от българските деца, а и изобщо от който и да е посетител, да се изисква да си купуват билети, за да пристъпят в тази национална светиня.

6. Храмът ще се поддържа в каноничен вид за Богослужение, със средства на Пловдивската митрополия и с доброволни пожертвувания на миряните. Светите икони, свещената утвар и църковни принадлежности поставени в храм "Св. Неделя" няма да бъдат изнесени, тъй като е невъзможно баташките мъченици да бъдат разканонизирани. Никакви ремонти и реконструкции няма да бъдат правени.

7. Категорично се противопоставям на всякакви опити за внасяне на елемент на междурелигиозен конфликт по отношение на Баташката църква и изразявам дълбоко недоумение към изразеното от председателя на патриотичната организация ВМРО виждане, де факто противопоставящо религиите в България. Българската православна църква е един от стожерите на религиозния мир в страната и ще остане такъв и в бъдеще. Това е безусловно и моята лична позиция.

В заключение призовавам всички отговорни фактори към мъдро и отговорно отношение пред Бога към светостта на Баташките мъченици и към историята на нашия народ, защото продължаването на тази светотатствена дискусия пред лицето на Светите баташки мъченици, невидимо и неумолимо разяжда моралните устои на обществото. Евентуални технически въпроси по опазването на сградата Пловдивската света митрополия е готова всякога да обсъди с компетентните органи. Спокойно и в дух на разбирателство, на базата на посочените по-горе принципи.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини