Днес е Томина неделя

"Неверието на свети Тома", картина на Хендрик Янс Тербрюген, 1604 г.

Днес се чества паметта на един от 12-те Христови ученици - Апостол Тома. Тя е наречена Томина Неделя. В историята апостолът е известен с прозвището си Неверни. След като Христос възкръсва и се явява на учениците си, Тома не е сред тях. Когато по-късно те му казват "Видяхме Господа" той им отвръща:"Ако не видя на ръцете Му раните от гвоздеите и не сложа ръка на ребрата Му, няма да повярвам." На първата Неделя след Възкресението Исус отново се явява на учениците си, този път там е и Тома. Христос се обръща към него и му казва: "Дай си пръста тук и виж ръцете Ми, дай ръката си и я сложи на ребрата Ми. И не бъди невярващ, а вярващ. Понеже Ме видя, повярва ли? Блажени са тези, които без да видят, са повярвали."

Когато Тома сам се убедил във Възкресението, паднал на колене пред Спасителя и молил за прошка. Това моментно неверие на апостол Тома става олицетворение на миговете на колебание и съмнение, в които изпада всеки човек.
По-късно, след слизането на Светия дух на Петдесетница, апостолите хвърлили жребий, за да се види кой къде ще отиде да проповядва Божието слово. На апостол Тома се паднало да отиде в Партия, Мидия и далечна Индия. Там той правил много чудеса и хората повярвали в проповядваното от него Христово учение. Повярвала и жената на царя и се покръстила. Тогава владетелят се разгневил и подложил Тома на жестоки мъчения - хвърлил го в тъмница и в огнена пещ. Но апостолът все оставал невредим. Накрая Тома загинал, прободен от копие, а мощите му били пренесени в Месопотамия.
Имен ден празнуват всички с имената Тома, Томислав, Томислава.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини