В Караджалово откриват най-големия соларен парк на Балканите

Соларният парк край Първомай.

Снимка: SunEdition

Днес е официалното откриване на най-големия фотоволтаичен парк на Балканите. Намира се в България и по-точно в първомайското село Караджалово. Пиковата му мощност е 60.4 мегавата, разположен е на площ от 100 хектара, и има повече от 214 000 соларни модула.

Инвеститор е американската компания SunEditon, заедно с дъщерно поделение на MEMC Electronic Materials. Изграждането на парка е започнало през септември 2011 г. и е свързан с електропреносната мрежа през март т.г. Стойността на проекта е 181.4 млн. евро, като 155 млн. евро е заем от Международната финансова корпорация (IFC), част от Световната банка, Unicredit Group и Overseas Private Investment Corporation -  финансова институция за развитие на американското правителство. Във финансирането участва и Уникредит Булбанк в България. Международната финансова корпорация осигурява 46.1 млн. евро, Unicredit – 41.1 млн. евро, а OPIC – 50 млн. евро като паралелен заем. Уникредит Булбанк отпуска 30 млн. евро.

Изграждането на парка е направено от строителната фирма "Сиенит", а подстанцията и захранващият кабел са изградени от българското поделение на международния консорциум ABB – "AББ България".

През първата година от дейността се очаква системата да генерира достатъчно енергия за 27 000 домакинства и да спести 37 400 тона въглероден двуокис, равняващо се на произвежданото от повече от 7000 коли на пътя.

На събитието са поканени да присъстват инвеститорите от САЩ и Испания, зам.-областният управител Христо Грудев и други официални лица.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини