Смъртоносният водоем сред точките в дневния ред на парламентарния контрол

Една от точките в дневния ред на днешия парламентарен контрол са предприетите мерки за обезпечаването сигурността, живота и здравето на гражданите в Асеновград във връзка с изравнителния басейн, където на 22 април се удавиха две момиченца. Въпрос по темата ще зададе депутатът от Коалиция за България Петър Курумбашев. Отговор ще трябва да даде министърът на земеделието Мирослав Найденов. Преди него на различни други депутатски питания ще отговарят министрите Симеон Дянков, Тотю Младенов, Николай Младенов, Десислава Атанасова и Нона Караджова. Парламентарният контрол започна в 11 ч. Въпросите, на които Мирослав Найденов ще отговаря, са общо 10. Последният е за опасния асеновградски водоем.

Днес стана ясно, че подписката с искания на граждани, която бе организирана ден след инцидента с 8-годишната Мария Павлова и 13-годишната Даниела Благоева, вече е внесена в община Асеновград. Документът е придвижен и към областния управител и "Напоителни системи". Присъствали на срещата с кмета Емил Караиванов споделят, че той е взел при сърце исканията на съгражданите си и ги посъветвал да представят исканията си и пред други институции. А ето какви са те:

Искания във връзка с инцидента на 22.04.2012 г., при който в изравнителния басейн, собственост на "Напоителни системи", се удавиха две асеновградски деца


"Ние не искаме това да се повтори! Като родители и граждани сме длъжни да осигурим безопасна среда, в която да растат и да се развиват нашите деца. За съжаление, условията в нашия град далеч не са безопасни и ние не можем да стоим и да се надяваме,че нещо с времето ще се промени, защото пред учитени се случва най-страшното. Затова се обръщаме към градската управа, полицията и всички отговорни институции: "Дайте шанс на децата ни да пораснат тук, в нашия град, в нашата страна!"

1. Настояваме всички отговорни институции да прилагат постоянно и съвместно всички предвидени в закона мерки за осигуряването на безопасна градска среда!

2. Искаме децата - бъдещето на България, да бъдат приоритет номер едно, а в управлението на нашата община да няма нищо по-важно от живота и здравето на всяко едно асеновградско дете.

3. Осигурете европейски условия за отглеждането и развитието на най-беззащитната и невинна част от нашето общество, а именно децата, чрез създаване ,поддържане и опазване на:

- съвременни и безопасни детски площадки
- чисти и безопасни паркове и градини
- чисти, обезопасени и осъвременени бази в детските заведения,училищата, както и всички центрове за работа с деца, съобразени с възрастта им, както и достъп за децата и хората в неравностойно положение.

4. И най-важното - налагайтеконтрол навреме и постоянно. Това е единственият начин да опазим създаденото и да се изгради култура по опазване на общинската собственост, както и обществения ред. Нека чрез този контрол се налагат санкции ежедневно, особенно що се касае до безопасността живота и здравето на децата! да се маркират опасните участъци, терени, водоеми, сгради и други обекти на територията на община Асеновград и ако са общинска собственост, да се предприемат спешни мерки по обезопасяването им, а ако са частни да се сезират съответните органи. Да се налагат санкции на време, ако тези действия не се предприемат в срок, да се прави обезопасяване със средства на общината, която да си ги взима с лихвите от недобросъвестните собственици! И нека хората, институциите, които са отговорни за неговото прилагане, носят персонално наказателна отговорност, ако не си вършат съвестно работата!"

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини