Гърция гласува, политиците планират нов вот през юни

Предсрочните парламентарни избори днес могат да тласнат Гърция към политическа нестабилност, поради което представителите на най-големите партии в страната планират нови избори възможно най-скоро, по всяка вероятност през юни. Това пише американският в. "Уолстрийт джърнъл" в своя публикация, цитирана от гръцката агенция АНА-МПА и БЛИЦ.

В материала се посочва, че подобна политическа нестабилност би могла да застраши надеждността на последния спасителен пакет кредитна помощ за Гърция, тъй като ЕС и МВФ ще спрат финансирането, а това ще доведе до по-нататъшна ескалация на икономическата и социална криза в страната.

В кореспонденция от Ню Йорк гръцката агенция отбелязва, че МВФ и финансовите кръгове в САЩ са заели изчаквателна позиция във връзка с изборите в Гърция и Франция и че са обезпокоени, тъй като евентуална безизходица би могла да има негативни последици за еврозоната и американската икономика.

Представителят на МВФ Джери Райс преди дни предупреди, че новото гръцко правителство, което ще се появи след изборите, трябва "безпрекословно" да спазва условията на подписаното от Атина споразумение за втория заем и че новият кабинет трябва да продължи програмата на реформи. Той каза още, че представителите на тройката - ЕС, ЕЦБ и МВФ, ще пристигнат отново в Атина след формирането на новото правителство.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини