На рождения си ден почина Катя Филипова

Популярната певица на родната естрада Катя Филипова е  починала тази сутрин от белодробна емболия. Поклонението ще бъде на  16-и, сряда, в 12 ч. в църквата "Св. Параскева" в столицата.                
Катя Филипова бе един от най-големите гласове на България. Изпълнителката на култовата "Незабрава" на Тончо Русев е носител на големи международни награди "Златният  мост" (Берлин 1975 г.), първа награда на международния фестивал в Сопот  (1976 г.), Касълбар (Ейре 1975 г.), втора награда в шлагер фестивала в  Дрезден (1977 г. ), съобщи БЛИЦ. У нас е няколкократен носител на награди от популярния Бургаски фестивал "Песни за морето и неговите трудови хора".
Катя Филипова е родена на 13 май 1949 г. във Варна, в  семейството на потомък на руски емигранти и дворяни, някои от които са били дори губернатори. Родът Филипови в Русия е на 4 века и се води един  от най-старите дворянски родове. Повечето му представители се отличават  със страстен интерес към музиката до степен на професионализъм. Дядото  на Катя завършва музика в Одеса, а майка й Дора Кралската музикална  академия в Букурещ. Баща й е отличен като Герой на Съветския съюз за  участието си военните действия в Унгария по време на Втората световна  война. Катя Филипова завършва икономика, но още като студентка дебютира  като певица в оркестър, а после в трио. Като  солова певица е призната като един от най-големите гласове на България. Има брак с известния барабанист Крум Калъчев неин верен другар до края на дните й.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини