Безплатни изследвания за хепатит

Безплатни изследвания за хепатит може да си направи напълно безплатно и гарантирано анонимно всеки, който желае в общо 7 български града. Един от тях е Асеновград. Лабораторията се намира в Здравна служба "Асенова крепост" на ул. Иван Вазов" №2, СМДЛ "Писанец", Регистратура 9. Изследвания се правят от понеделник до петък между 7.30 ч. и 15.30 ч.

За прегреда не е необходимо предварително записване, а резултатите са готови за около десетина минути.

Заразяването с хепатит В става по кръвен път, чрез сексуален контакт или чрез предаване от майка на дете. Симптомите през острата фаза са - треска, отпадналост, гадене, повръщане, жълтеница, уртикария и артрит.

Хепатит C е инфекция на черния дроб, предизвикана от вируса на хепатит C (HCV). Болестта прогресира и може да доведе до цироза, рак на черния дроб и чернодробна недостатъчност.

Изследването се извършва с периферна кръв (от пръста, с леко убождане) и е скринингово. В случай на положителен резултат, изследването се повтаря с ELISA. За изследванията не е необходимо предварително записване и преди тях няма ограничение в консумацията на храни и напитки.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини