Задържаха група за трафик на бели робини, горили жените с цигари

Снимка: Архив МВР

Служители на ГДБОП разкриха престъпна група, занимавала се с трафик на хора, съобщиха от пресцентъра от МВР. Акцията е проведена на територията на Пазарджик. Задържани са една жена и четирима мъже. Тя е продължила два дни - 17 и 18 май. В ръководенето на действията са се включили служители на звеното БОП в Пазарджик, подпомогнати от колегите им от Пловдив.

Операцията е била насочена срещу разкриването и прекъсването на дейността на престъпна група, набирала млади жени за "бели робини". Те били изнасяни в страните от Западна Европа и върху тях е било упражнявано насилие.

Задържани за 22-годишната пловдивчанката М.Д., съгражданинът й Д.Б.(30г.), Н.Х. (30г.) и А.А. (43 г.) от Пазарджик, както и К.Н. (43 г.) от с. Хаджиево. Двама от тях имат богато криминално минало. Д.Б. е с множество регистрации за кражби и грабежи, незаконно отнемане на превозно средство, шофиране в нетрезво състояние и бягство от местатата за лишаване от свобода.

Антимафиотите наблюдавали дейността на групата от близо два месеца. Към действия се стигнало, когато получили сигнал за подготвяно за извеждане от страната ново момиче. По време на разследването станало ясно, че "белите робини" били набирани най-вече чрез интернет сайтове. Членовете на престъпната схема установявали бърз контакт с тях и ги привличали с вниманието, което им предлагали. Това омайване продължавало до момента, в който момичетата им повярват. След това се пристъпвало към насилие - заплахи, побой, държане в подчинение, искане на откупи, изнасилване. Установени са много случаи на сексуално и физическо насилие над момичетата. Някои от тях дори били горени с цигари и принудително били затваряни на различни места.

По време на операцията, с определение на районния съд, са претърсени три адреса в Пазарджик, Пловдив и Хаджиево. Иззети са компютри, мобилни телефони и документи, имащи отношение към разследването.

Продължават следствените действия по воденото досъдебно производство. На петимата задържани са повдигнати обвинения, а трима от тях са оставени в ареста чрез постановление на прокуратура за още 72 часа. Предстои внасяне на искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини