Полицейски проверки в Студентски град

Столични полицаи са проверели 47 общежития в Студентски град. Целта на проверките – спазването на Закона за частната охранителна дейност, съобщава пресцентърът на МВР.

Служителите от охранителна полиция при СДВР и Седмо РУП са започнали инспекциите на 17 април и проверявали как се води документацията на охранителните фирми с лиценз за този вид дейност и дали служителите спазват пропускателния режим в обектите.
Драстични нарушения са констатирани в три случая. При една от нощните проверки в общежитие, влизайки във входа, полицаите установили, че вътрешната решетъчна врата била отключена, помещението на охраната тъмно, охранителят спял, а прозорчето на стаята му – отворено. При последвалата инспекция станало ясно, че 58- годишният охранител притежавал идентификационна карта със снимка и отличителни знаци, както и униформа, които не ползвал. Спазено било изискването за поставяне на табло, информиращо посетителите, че подлежат на проверка, установили полицаите. Документацията била водена изрядно. Служителите съставили констативен протокол и дали задължителни предписания на основание чл. 41 ал.2 т.3 от Закона за частната охранителна дейност, а пазачът -  санкциониран  с акт по чл. 30 ал. 1.

Полицейските служители се натъкнали на идентична ситуация  в нощта на 6 май. Там 53- годишният охранител спял по време на работа, но носел униформа  и идентификационна карта със снимка и отличителни  знаци. И в този обект воденето на документацията  било на добро ниво, констатирали полицаите. Служителите съставили констативен протокол със задължителни предписания.

При друга нощна проверка служителите установили, че вратата на охраната била заключена, но помещението – тъмно.  66-годишният пазач носел униформа и идентификационна карта със снимка и отличителни знаци. Документацията била водена изрядно, не липсвало и информационно табло, поставено според изискванията, констатирали проверяващите. Служителите на реда съставили констативен протокол и дали задължителни предписания на основание чл. 41 ал. 2 т. от Закона за частната охранителна дейност.
С изключение на два от проверените 47 обекта, проверяващите констатирали добре водена документация от представителите на частните охранителни фирми. В един от случаите липсвал списък на охраната, а в друг нямало графици за работа. Проверките нямат кампаниен характер и продължават и в настоящия момент, уточняват от столичната дирекция.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини