Гърция на прага на енергиен срив

Гърция е на прага на срив на електропреносната и газовата си система, а енергийният регулатор на страната RAE свика за сряда извънредна среща за избягване на колапс, информира Ройтерс, цитирана от БГНЕС.

Решението на RAE е предизвикано от писмо на газовата компания DEPA от 31 май, в което се заплашва да бъде прекъснато снабдяването на производителите на електричество, ако не се разплатят за доставките. Затова генералният директор Никос Василакос събира техни представители на спешна среща, защото в противен случай страната ще се окаже в режим на тока в дните непосредствено преди поредните извънредни парламентарни избори на 17 юни.

Според източник от енергийните среди, цитиран от Reuters, DEPA няма средства да плати около 120 милиона евро, които дължи на италианската Eni, турската Botas и най-вече на руската "Газпром", доставяща около 80% от ползвания в страната газ.

Ако DEPA остане без пари, независими производители като Elpedison, Mytilineos, Heron и Corinth Power, покриващи около една трета от енергийните нужди на страната, ще бъдат принудени да спрат работа.

В този момент операторът на електропреносната мрежа ADMIE ще трябва да въведе режим на ток, за да не се разпадне цялата система и да се стигне до тотално прекъсване на електрозахранването в Гърция. Подобна криза би ударила не само гърците, но и началото на туристическия сезон, който е сред основните източници на валута за икономиката.

Държавната енергийна компания PPC използва предимно въглища и водни източници, но мощностите й няма да могат да запълнят дефицита.

Гърция може да остане без електричество по-късно тази година, ако международните кредитори не позволят спешна финансова помощ за производителите на електроенергия, за да могат да купуват гориво, заяви ръководителят на Държавната енергийна компания (PPC) Артурос Зервос в интервю за Ройтерс.

Причината е дупката от повече от 300 милиона евро в сметките на държавната компания LAGHE, която действа като координатор за преноса на електроенергия. Заради големите си дългове LAGHE не може да възстанови разходите на независимите производители на електроенергия.

"Това е спешна ситуация и трябва да се заемем с нея незабавно. Има истинска опасност от спиране на електричеството", подчерта Зервос.

PPC ще бъде принудена да увеличи собствената си продукция, за да компенсира енергийните липси. В дългосрочен план обаче, няма да може да покрива дупките и ще трябва да прибегне до временни прекъсвания на тока, както за предприятията, така и за домакинствата.

Независимите производители на електроенергия спряха плащанията си към Националната компания за природен газ (DEPA), която им предоставя повечето гориво, за да произвеждат близо 70% от електроенергията си. "DEPA е най-слабата част от веригата, защото те трябва да плащат на руснаците", каза Зервос, чиято компания е най-големият клиент на DEPA.

Според гръцките издания DEPA е съобщила в писмо до правителството, че не разполага със средствата да финансира газовите доставки до Газпром след 22 юни.

Финансова инжекция от около 300 до 400 милиона евро чрез заем от Фонда за депозити и кредити, ще премахне риска от липси, смята Зеврос. Международните кредитори на Гърция, и в частност Европейската комисия, обаче се противопоставят на подобен заем, използвайки го като начин да накарат Гърция да реформира неефективните си пазарни правила. Освен това ЕС може да приеме подобна финансова инжекция като незаконна държавна помощ.

"Вярно е, че правилата трябва да се спазват... Но те са прекалено догматични, не е сега е моментът за това", коментира Зервос. По думите му кризата в енергийния сектор ще бъде показателна за това, което може да се случи със страната, ако напусне еврозоната.

Намаленото потребление на енергия като резултат от строгите мерки за икономии, заедно с покачващите се цени на горивата, предизвикаха три поредни тримесечия загуби за PPC. Броят на неплатените сметки се е увеличил, особено след като правителството използва сметките от РРС като лесен начин да събере непопулярния данък върху собствеността. Кражбите на електричество също зачестяват.

Зервос казва, че Гърция би могла да помогне на LAGHE като използва и около 100 милиона евро от сметките на две компании за търговия с енергия, които фалираха по-рано тази година. Властите нямат достъпдо техните сметки, защото те са блокирани като част от разследване срещу управителите им по подозрения за умишлен фалит и злоупотреби. "Това е пълна лудост. Парите са платени от потребителите на ток от енергийната система", коментира източник на Ройтерс. 

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини