Благодатният огън слезе в Йерусалим

Благодатният огън слeзe в Йерусалим в църквата на Божи гроб. Стотици миряни бяха в очакване от сутринта. Благодатният огън слезе в ръцете на Йерусалимския патриарх днес, Велика събота. Тайнственото чудо, с което ще започнат Великденските празници, ще се случи в църквата „Възкресение Христово“ в Ерусалим.
 
Контролът на храма – една от най-големите светини на християнския свят, е поделен между три православни деноминации - гръцката, арменската и римокатолическата.
 
Ключовете от Божи гроб се държат от мюсюлманин, чието семейство от поколения се счита за неутрално и отговаря за опазването на светинята.
 
Синя светлина се появява в гробницата на Исус Христос обикновено от мраморната плоча, покриваща мястото, върху което се смята, че е било положено тялото на Спасителя за погребение. От нея ще бъде запалена свещта, която ще пренесе Благодатния огън.
 
Православните християни твърдят, че това запалване става по свръхестествен начин. Този огън в първите минути след запалването има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря. Според традицията на православието Свещеният или Благодатният огън е чудо, което се случва всяка година в деня преди Великден.
 
Храмът на Божи гроб в Йерусалим е мястото, където, според Светото писание, е бил разпънат, погребан и после е възкръснал Исус Христос.
 
Мястото било открито от пратеници на римския император Константин три века по-късно, а към 335 г. там е построен т.нар. първи храм на Божи гроб, който днес се е разраснал в обширен архитектурен комплекс.
 
Той включва хълма Голгота, параклисът в центъра на храма, скриващ пещерата с Божи гроб, подземния Храм на животворящия кръст, храм "Св. Елена" и няколко параклиса.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини