Как да изберем подходящия шампоан

Изобилието от съвременни средства за грижи за косата могат да затруднят при избора всеки човек. За да изберем най-подходящия шампоан на първо място трябва да сме наясно с особеностите на своята коса.

1. Според степента на замърсяване

Най-разумно е косата да се мие 1-2 пъти седмично – ако го правим по-често, може да й навредим, защото тя се лишава от естествените мазнини, става суха и като че ли лишена от живот, а кожата по главата започва да се бели. Мазната коса трябва да се мие веднъж на 3-4 дни, а сухата по-рядко - на 5-7 дни. Това правило важи и през лятото, когато косата интензивно се обезводнява под въздействието на вятъра и слънцето. Честото миене всъщност лишава косата от природната й защита.

2. Според типа коса

Мазната коса се отличава с мазен блясък и се слепва бързо след измиване, а сухата е твърда на пипане. Но понякога може да сгрешим, защото типът на косата се определя от типа на кожата на главата. Дори при повишена активност на мастните жлези косата може да стане суха поради постоянното боядисване или въздействието на различните процедури по къдрене т.н. И обратното, под мазната коса може да се крие обезводнено кожно покритие. Неправилният избор на шампоан задълбочава проблемите. Затова е най-добре да се съветвате със специалист-дерматолог.

3. Внимателно избирайте шампоана

Лошият шампоан се разпознава веднага - косата стърчи, няма блясък и бързо се замърсява. При удачен избор тя става блестяща, разчесва се лесно и идеално се оформя във всякакъв вид прическа. За да изглежда добре, много фирми добавят в шампоана различни ароматизатори и оцветители. Колкото те са по-малко, колкото по-естествен е неговия цвят и по-скромен неговият аромат, толкова по-добър е той за косата. Много внимателни в избора си трябва да са хората, страдащи от себорея и алергии.

4. Допълнителните добавки

Различните компоненти в шампоаните притежават както козметични, така и лечебни въздействия. Например кератинът възстановява структурата на косата, протеинът я заздравява. Липидите й придават мекота, еластичност и блясък. Не по-малко полезни са витамините, особено витамин А или ретинолът. Той стимулира обменните процеси, водещи до стареенето на клетките. За “късащата” се коса е полезен витамин С. Аминокиселините също отлично подхранват косата.

5. Шампоани за проблемна коса

На мазните коси са необходими миещи средства като танин или хинин, нормализиращи работата на мастните жлези. Струва си да се избере шампоан с голяма пянообразуваща (т.е. почистваща) способност. Шампоаните за мазна коса трябва да съдържат лубрикатори - омазняващи вещества. Върху боядисаната или накъдрената коса благоприятно въздейства лецитинът. За косата, която се “цепи”, е подходящ шампоанът със силикон. При пърхот и себорея ще помогнат сериите с цинк или катран, но ще ги излекуват единствено лечебните шампоани.

6. Сменяйте шампоаните

Колкото и да ви харесва даден шампоан, вие трябва да го сменяте. Специалистите съветват това да става на всеки 2-3 месеца. Косата свиква с полезните вещества и постепенно престава да реагира на тях, затова смяната е задължителна. След известно време може отново да се върнете към любимия си шампоан.

7. Винаги използвайте средства след миене

Балсамите не само подхранват, овлажняват и заздравяват косата, но и намаляват наелектризирането й, улесняват разресването и придават обем на прическата. Те предпазват косата от въздействието на слънцето, вятъра, горещия сешоар и от проникването на вредни частици, съдържащи се във въздуха.

8. Подхранващи маски.

Проблемната и увредена коса се нуждае и от подхранващи маски. Те съдържат лечебни вещества, способни да проникват дълбоко в косъма и да възстановяват неговата структура. Маските обикновено се втриват в косата и се оставят известно време, след което се измиват. Добре е те да се използват веднъж на 10 дни.

9. Две или три в едно.

Често се срещат шампоани, включващи в себе си балсам или друга подхранваща подхранваща съставка. Често обаче увеличаването на компонентите намалява ефективността на всеки един от тях. Това съчетание е подходящо по време на пътуване или при липса на време. Но когато сте в къщи и не бързате, използвайте всяко от тези средства отделно. Желателно е те да са от една и съща серия.

10. Погрижете се за своето здраве.

Нито шампоаните, нито балсамите ще бъдат в състояние да ви помогнат, ако лошото състояние на косата е свързано с някакви нарушения в организма. Стресовите и умствените натоварвания, нарушената работа на стомаха и червата, различните хормонални дисфункции и съдовите изменения или нарушения в обмяната на веществата предизвикват повишено омазняване на косата или водят да нейното окапване. В такива състояния само специалист може да ви помогне да разберете върху какво трябва да обърнете повече внимание.

Източник: zdrave.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини