Паисиеви дни в Асеновград

С откриване на изложба на преписа на История Славянобългарска, направен от даскал Тодор Пирдопски в началното на XIX век, стартираха Паисиевите дни в Асеновград. Изложбата е по случай 250 г. от написването на История славянобългарска. Ценната книга е изложена в Историческия музей. Експозицията показва и изложба "Пътят на хаджията" – разказ за поклонническите центрове на православието и в частност Света Гора и мястото им в разпространението на нови идеи и културни влияния. Изложбата ще продължи до 19 юни, когато официално ще бъде закрита.

Градска библиотека "Паисий Хилендарски" ще се включи в празниците с отбелязване на своя 30-годишен юбилей на 14 юни с тематичните експозиции:

- "Късчета история"

- "Четете, да знайте!История славянобългарска – книгата завет"

- "Книги с автограф от фонда на библиотеката"

В деня, в който църквата ни почита преп. Паисий Хилендарски – покровителя на българската история и българските историци, 19 юни, ще е кулминацията на Паисиевите дни. Сутринта в параклиса "Св. св. Кузма и Дамян" ще бъде отлужена празнична света литургия. В 10 ч. ще бъде открита паметна плоча на отец Паисий.

Същия ден в старинно училище "Свети Георги" започва научният форум "Българският XVIII век. Паисий между средновековието и Новото време", с участието изявени учени от университетите в София, Благоевград и Пловдив. Статиите от конференцията ще бъдат издадени в сборник.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини