Стотици малки каленици насред Станимака на Еньовден

Прелестни момиченца, облечени в булчини премени, изпълниха днес асеновградските улици и паркове. Всяка година по това време градът с царско име бива залян от бяло море сатен и дантела. Стотици малки момичета, облечени коя от коя в по-красива рокля - това може да се види само в Асеновград и само на Еньовден. Единствено тук в цялата страна се провежда уникалният обичай Каленица.

Празникът започна с отслужването на света литургия в храма "Свети Николай". Службата бе водена от отец Йордан Георгиев, архиерейски наместник на Асеновградска духовна околия. После каленичките, стиснали ръцете на мама и татко, се отправиха към параклиса "Свето Въведение Богородично" /Каленичката/, където бяха благословени със светена вода. С шествие, начело с военен духов оркестър, участниците в обичая слязоха до градския парк. Всяко облечено в бяла премяна момиченце получи подарък и грамота.

На този ден по църковния канон се чества рождението на Свети Йоан Кръстител. В българската традиция Еньовден (Яневден) е със силно езическо влияние. С него са свързани множество вярвания за слънцето, водата и лечебните растения. Според българските народни обичаи Еньовден е най-силният ден в годината - Денят на слънцето. Гръцката дума "каленица" идва от "каля", което на староиврит или арамит означава красива, млада булка.

Каленица е един от най-важните вековни религиозни ритуали, уникални за Асеновград. Празникът е смесица от християнската традиция и езическите вярвания и ритуали. Свързан е с боготворенето на Света Богородица, но се преплита и с култа към Слънцето. Според историците обичаят води началото си от гръцките квартали на Станимака (Асеновград), като по-късно се е преплел с местните народни вярвания и традиции. 

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини