По-скъпите ток, храна и консумативи довели до искането на по-високи такси за ЦДГ

В четвъртък Комисията по бюджет и финанси ще излезе с конкретно предложение към съветниците по актуализацията на Наредбата, касаеща определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на община Асеновград. Това съобщи зам.-кметът Мария Вълканова. Основният въпрос, който се обсъжда, е предложението за увеличението на таксите в ЦДГ, но това е работен вариант, уточни вицекметът по финансите Мюмюн Алиджик. Увеличението на дневните в детските градини се налагало заради поскъпването на храната и консумативите. 40% от нужните пари за градините се поемат от общинския бюджет, останалите 60% от родителите.  

Мюмюн Алиджик все пак прогнозира, че е малко вероятно увеличението да бъде с 0.80 лв. По думите му то ще е по-скоро около 0.50 лв. С приеманато на Бюджет`2012 общинското ръководство увеличи парите за храноден от 2 лв. на 3 лв., но не пипна таксите. С поредното увеличение на тока обаче, а оттам и на други цени, сумата не е достатъчна, допълни Алиджик.

Повече от 42 лв. родителите няма да дават. В други общини същата услуга излиза до 70 лв., каза още той. Зам.-кметовете уточниха, че все пак във всяка община положението в това отношение е различно, в зависимост дали тя е голяма или малка, богата или бедна.

Сред другите предложения, залегнали в актуализацията на Наредбата, са намаляване на таксите за ползване на обекти в Търговски център с 10%, увеличаването на таксите, които общината събира за ползване на тротоарно право за търговски цели, както и увеличението на наемите на гаражните клетки от 15 на 20 лв.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини