14 °C

По-скъпите ток, храна и консумативи довели до искането на по-високи такси за ЦДГ

В четвъртък Комисията по бюджет и финанси ще излезе с конкретно предложение към съветниците по актуализацията на Наредбата, касаеща определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на община Асеновград. Това съобщи зам.-кметът Мария Вълканова. Основният въпрос, който се обсъжда, е предложението за увеличението на таксите в ЦДГ, но това е работен вариант, уточни вицекметът по финансите Мюмюн Алиджик. Увеличението на дневните в детските градини се налагало заради поскъпването на храната и консумативите. 40% от нужните пари за градините се поемат от общинския бюджет, останалите 60% от родителите.  

Мюмюн Алиджик все пак прогнозира, че е малко вероятно увеличението да бъде с 0.80 лв. По думите му то ще е по-скоро около 0.50 лв. С приеманато на Бюджет`2012 общинското ръководство увеличи парите за храноден от 2 лв. на 3 лв., но не пипна таксите. С поредното увеличение на тока обаче, а оттам и на други цени, сумата не е достатъчна, допълни Алиджик.

Повече от 42 лв. родителите няма да дават. В други общини същата услуга излиза до 70 лв., каза още той. Зам.-кметовете уточниха, че все пак във всяка община положението в това отношение е различно, в зависимост дали тя е голяма или малка, богата или бедна.

Сред другите предложения, залегнали в актуализацията на Наредбата, са намаляване на таксите за ползване на обекти в Търговски център с 10%, увеличаването на таксите, които общината събира за ползване на тротоарно право за търговски цели, както и увеличението на наемите на гаражните клетки от 15 на 20 лв.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
19 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
19 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
19 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
19 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
19 апр 2021
Последни новини