Тръгва инвентаризация на всички картини на община Асеновград

Кметската управа подготвя инвентаризация на всички картини, собственост на община Асеновград и на второстепенните разпоредители с бюджетни средства. Със заповед на кмета Емил Караиванов е сформирана 8-членна комисия, която ще се заеме с нелеката задача. В състава й има и изкуствовед. В момента платна към фондовете си или на склад имат както общината, така и Градската библиотека "Паисий Хилендарски", читалище "Родолюбие" и Историческия музей.

Инвентаризацията трябва да бъде извършена в рамките на 2 месеца т.е. до края на лятото. До момента подробен преглед на състоянието на картините не е бил извършван. Сега те ще бъдат снимани, описани и класифицирани, а ако се прецени, че е нужно, по тях ще се извършат и реставрационни дейности, включително на рамките.

Творбите, които ще бъдат инвентаризирани, са над 200. Сред тях има ценни произведения на проф. Иван Кирков, Йоан Левиев, Коста Форев. Имаме идея да направим постоянна експозиция. Вече сме набелязали някои места, където това е възможно да стане, но конкретно място все още не е избрано, информира зам.-кметът Мария Вълканова.

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини