Родни Есмералди защъкаха из летен Асеновград

Гледачки от най-колоритното малцинство у нас атакуват улиците на Асеновград. На ден поне двайсетина асеновградчани, предимно жени, са спирани от ромските перли, с твърдението, че имат направена магия, която те трябва и могат да им развалят веднага. Всичко почва с безобидното "Можеш ли да ми дадеш една цигара?" Ха, си се оказал добронамерен и щедро подадеш заветната папироса, ха са те отстреляли с "Ела, ела, сега ще ти кажа едни неща, че си добър чиляк". Колкото и да се по подсмихват под мустак, повечето от нас определено се връзват на поканата, още повече, че смятат, че "гледането" от циганката с дарба да вижда бъдещето вече е платено с цигарата. Да, ама не.

Отделите ли дори 1 минута от времето си, подгответе се да чуете доста страхотии от лично-битово-професионално естество. Класиката в жанра обаче е историята за току-що приключилата ви нещастна любов, за мъж/жена, дето много ви обича, но вие не се хабите чак толкова в отговор, за 2 жени (обикновено свекърва и зълва, както и производните им балдъза, етърва, стринка, снаха, тъща, братовчедка, съседка и т.н.), които са ви направили тройна магия и то такава, че ако ей сега не я развалите, директно пъкленото омагьосване ще премине към децата, внуците и изобщо по съребрена линия. Задължително се подчертава поне на 2 пъти, че злобното проклятие е правено от вашите душмани на 3 пъти за по 50 лв. Да си го запомните от началото, че после разговорът да протече по-плавно и в правилната насока по стандартите на ромската психоанализа. Докато зяпате пушещата жена с откровено любопитство, но имайки едно на ум, слухът ви долавя куп съвети, все още безплатни - да идете в църква, да палите определен брой свещи, да пръскате къщата със светена вода, да връзвате възли върху бял конец и да молите Бог да ви помогне срещу световната неправда и зъл сговор срещу личността ви и още, и още. Накря вече се минава по същество и под носа ви се пробутва я някакво дървено клонче, я листо, я тревица, каквото и да е там, но задължително с названия като "любовно биле", "билка против болести", "бяла трева за добро", "листо за семейно щастие", "късметлийска трева". И да не сте ги чували, ромката няма много-много да ви търпи да говорите и питате и напевно продължава към основната си цел: "Те са дали 3 по 50 лв. да те овъртолят и омагьосат да не ти върви в живота. Ти колко ще дадеш да ти дам билката и светената вода?". Ако почнете да се дърпате и да отказвате да платите, лелята има готов отговор: "Е, колкото ти на сърцето де! 20 лв., 10 лв., 5 лв.?" Окажете ли се по-серт и тарикат от нашенската Есмералда, мургавелката директно ви застрелва с ясновидението си: "Аааа, еее, тогава магията остава! Ще ходиш още много омагьосан, на децата ти ще слезе. Аз не за парите, виж тука какво има (показва портмоне с 3-4 столевки в него), за пари ли мислиш го правя? За твое добро го правя, ма като не щеш....така ще ходиш омагьосан, болен, няма си добре изобщо, няма да ти върви в нищо".

За да не се стига до тези крайни варианти, препоръчителни само за най-любопитните, с волски нерви и самоконтрол хора (като нас), ви препоръчваме изобщо да не спирате на "Една цигара може ли?".

Кой ще се оправя с тези, плъзнали из задъхания от летните горещини град, едва ли някой може да отговори със сигурност. Във всеки случай даже докато подминавате безмълвно, вие стискайте здраво чанти, сакове и джобове.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини