Мъж екзекутира съпругата си заради изневяра (видео)

Видеозапис с екзекуцията на жена, извършена от съпруга й заради прелюбодеяние, отново предизвика полемика за правата на жените в Афганистан, съобщи АФП.

Записът е разпространен броени часове след важна среща в Токио на международните донори за Афганистан. Те обещаха да дарят на страната над 16 милиарда долара до 2015 г. срещу подобряване на положението на жените в страната.

Агенцията определя кадрите от видеоматериала като ужасяващи.

В село в централната провинция Парван, няколко десетки мъже гледат към жена със сивкаво було, стояща с гръб към тях.

Жената изслушва прочитането на своята "смъртна присъда", без да трепне. След като цитира няколко сури от Корана, в които прелюбодеянието се осъжда, "съдията" - талибан с дълга черна брада я "признава за виновна", че е избягала от своя съпруг с друг мъж.

Той възхвалява муджахидините, че са заловили бегълката, и обявява, че не може да й се прости. "Аллах ни казва да приключим с нея", казва "съдията" и допълва, че съпругът на жената "има правото да я убие".

"Аллах акбар" (Аллах е велик) извиква съпругът и с подадения му автомат „Калашников" стреля три пъти в жената. На третия я оцелва в главата. Съпругата му рухва на земята, но палачът стреля още два пъти в трупа.

На сцената присъстват само мъже. Някои снимат с мобилните си телефони.

Според говорителка на регионалните власти в провинция Парван, 22-годишната Наджиба била задържана от талибаните за това, че имала извънбрачна връзка с техен командир. Преди 16 дни бунтовниците я признали за виновна и осъдили на смърт за по-малко от един час. Екзекуцията била извършена пред съселяните на жената.

Полицията и армията не успели да се намесят. Силите за сигурност обаче подготвят голяма операция, за да открият виновните, увери говорителка.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини