В Русия създадоха принципно нов процесор

Руска компания пусна първата партида от процесори с принципно нова архитектура. Чиповете се отличават с висока производителност, ниска енергийна консумация и висока отказоустойчивост, съобщи CNews.ru, цитиран от TechNews.bg

Новият процесор има многоклетъчна архитектура и се произвежда от компанията Мултиклет. Технологията е патентована в Русия, като се очаква правата върху нея да бъдат защитени още в ЕС, САЩ, Китай и Япония.

Всяка клетка представлява напълно функционален процесорен елемент, който може да работи както самостоятелно, така и в състава на група. Във втория случай всички клетки са равноправни и обединени с обща еднопосочна и напълно свързана комутаторна среда.

При излизане от строя на една клетка, нейните функции се разпределят между три други клетки, което води до намаляване на производителността, но работата продължава.
За разлика от традиционните процесори, мултиклетъчните оперират не с команди, а с параграфи - последователностти от информационно свързани команди, които нямат връзки към команди от други параграфи.

Първата тестова партида включва 3 хиляди чипа, произведени по 180-нанометров технологичен процес в азиатски завод. Очаква се мултиклетъчните процесори да намерят приложение в оборудването за 3D телевизия, мобилни и видеовръзки, обработка на аудиосигнали и в настолни високопроизводителни системи.

Нито една операционна система към момента не поддържа подобни чипове. При разработката им е използвана системата в реално време RTOS, като се планира прекомпилация за Lynx и ядрото на Linux. В проекта, стартирал през 2004 г., са вложени около 9 милиона долара.

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини