Двоен скок надолу на възнагражденията на съветниците

От следващия месец общинските съветници в цялата страна ще се разписват срещу двойно по-ниски възнаграждения. Недобрата за голяма част от тях новина стана факт, след като Народното събрание гласува промени в Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния служител, влизащи в сила от 1 юли т. г., в резултат на които настъпиха изменения и в Закона за местното самоуправление и местната администрация. Съгласно приетите промени размерът на парите, които можеше да вземе съветник за участие във всички сесии и комисии, пада от 60% на 30% от средната брутна работна заплата в съответната общинска администрация за последния месец от предходното тримесечие. В Асеновградската община тя е била в размер на 558 лв. Елементарната математика показва, че на месец са им се полагали около 334 лв. Ако не са били глобявани за неучастие в заседания и комисии, разбира се. Малко по-различно е положението с възнаграждението на председателя на ОбС. Съгласно Правилника за организацията и дейността на Общински съвет - Асеновград възнаграждението на общинар №1 е в зависимост от продължителността на работното му време, но в размер не по-голям от кметската заплата. Светозар Шуманов е на половин работен ден, съответно взима половината от възнаграждението на Емил Караиванов, което е 1526 лв. С влезлите в сила изменения сега той ще има право на 90 на сто от кметското възнаграждение или 1373 лв. за пълен 8-часов работен ден. Тъй като Шуманов е на ½ работен ден левчетата, срещу които той ще води и всява ред в заседанията на старейшините, вече ще са не 763, а 687.

Изменението е публикувано в ДВ бр. 38 от 2012г. и е в сила от 1 юли. С оглед съответствието със ЗМСМА следва Правилникът за организация и дейността на ОбС - Асеновград да бъде изменен в частта му с разпоредбите, касаещи възнагражденията на съветниците и на председателя.

Въпреки че стягането на коланите е налице и при местните законодателни органи, каквито се явяват общинските съвети по места, има достатъчно варианти да се намерят начини за компенсиране на "загубите". Като се почне от масовото ходене в командировки, неистовата нужда от експертни съвети и консултации, осребряване на други позволими месечни разходи и т.н.

Че съветниците повсеместно не са доволни от промените вече личи от действията им в ралзични точки на страната. В Ловеч например на два пъти отхвърлиха предложението като сред мотивите им бе посочено, че "някои от съветниците ще трябва дори да си плащат, за да работят в общинския съвет". Син столичен съветник пък  заяви, че това е "много грубо действие в посока унижаване на местната власт" и настоя на депутатите да им бъде напомнено, че ползват 185 паркоместа /в столицата/ без да плащат за тях. Що се отнася до намаляването на парите за председателите на ОбС най-често то е определяно като "отстъпление то равнопоставеността на общинския съвет."

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини