Асенова крепост става модерна туристическа атракция

Днес бе направена първата копка по изпълнение на проекта "Асеновград – свещената порта на Родопите". За да присъстват на старта бяха дошли пълният състав на общинското ръководство, начело с кмета Емил Караиванов, ръководителят на проекта инж. Стоян Димитров - бивш вицекмет на Асеновград, представители на фирмите, изпълнителки на различни дейности по "Свещената порта", граждани.  Тържествен водосвет отслужи отец Йордан. Ритуалът бе изгледан с интерес от група чуждестранни туристи, които се канеха да разглеждат крепостта и близкия параклис "Свети Атанасий".

Основната цел на "Асеновград - свещената порта на Родопите" е свързана с превръщането на емблематичната за града Асенова крепост в модерна и конкурентоспособна туристическа атракция. Основните дейности по проекта са насочени към цялостно и трайно подобряване и обновяване на визията на историческия комплекс. Планирани са реставрация и консервация на паметника на културата, както и подобряване инфраструктурата около него - разширяване паркинга и изграждане на голям Информационен център. Подстъпите към църквата "Света Богородица Петричка" и самата крепост ще останат в автентичен вид. На опасните места ще се монтират парапети, но така че да не променят сега съществуващата инфраструктура. В самата крипта на църквата ще бъде оформена зала, която ще се използва като информационно-културен център. Предвижда се още поставяне на художествено осветление и географска информационна система. За по-доброто и пълно запознаване на чуждестранните туристи с комплекса той ще бъде оборудван и с електронна многоезична тургайд система. Ще се изгради също така система за видео наблюдение, ще се изработи и експонира средновековна бойна техника и редица други туристически атракции.

Създаването на конкурентоспособна туристическа атракция "Комплекс Асенова крепост ще доведе до преодоляване на ограниченията и проблемите, свързани с реализацията на регионалния туристически потенциал. Предлагането на този специфичен за региона туристически продукт ще бъде достъпен през цялата година. Целта е реставрираната Асенова крепост да се превърне в един от знаковите за района туристически обекти и да започне да привлича поток от туристи, което би донесло редица ползи за местната икономика.

Крепостта се посещава от стотици гости на града, като през почивните дни посетителите достигат до 250 – 300 души дневно, а на някои празници и до няколко хиляди. Годишно в общината гостуват приблизително 150 хиляди души, повечето от които проявяват интерес към културно-историческото наследство на града. Интересна тенденция е, че последните години все по-често се забелязват и туристи, основно гърци и румънци, които посещават крепостта, но не остават в града. Недобрата инфраструктура – тесен път, липса на места за паркиране, недобре развития туристически информационен център, както и слабото промоциране и маркетиране както на обекта, така и на всички налични възможности, са едни от причините да не успяваме да задържим туристите задълго на местна територия. С изпълнението на обекта се очаква да се увеличи туристопотока с над 100% и това да доведе до нарастване на приходите в местната икономика – ресторантьори, хотелиери и редица други услуги, като се очаква както запълване на настоящия капацитет на легловата база, така и стимулиране на нови инвестиции в съответните отрасли, създаване на постоянна заетост и устойчиво развитие на туризма в региона.

Сред много дейности по проекта се забелязва и тази за обучение на персонал за работа с туристи в реновираната туристическа атракция по професия "Аниматор в туризма". Провеждането на обучението ще бъде в съответствие със Закона за професионалното образование и обучение и ще завърши с издаването на съответния документ, удостоверяващ придобиване на квалификационна степен

Друго, което се очаква, е изработване на лого и емблема на Асенова крепост, на туристическа брошура с кратка история на археологическия комплекс, на информационни табла с карти, на луксозен туристически гайд на 7 езика, на промоционални филми, озвучавени на 7 езика, които ще рекламират новосъздадената атракция в различни медии, включително в Интернет. За срок от 1 г. ще се наемат 5 билборда на ключови места, които ще рекламират Асенова крепост, така че да привлекат максимално интереса на потенциалните посетители. Предстои и създаването на уеб-сайт.

 Изпълнители до настоящия момент :

- Строително монтажни и реставрационно консервационни работи - Консорциум "Асенова крепост", обединяващ фирмите "Пътно строителство", "Еврорест", PSP и "Делектра".
- Строителен надзор – "Техностройконтрол"
- Авторски надзор – ЕТ "Слав-Славчо Мерджанов"
- Независим Одит - "Звонк одит"
- Информация и публичност и изработване и разпространение на рекламни материали – Консорциум "Опус-Булса"
- Изработване и монтаж на макети на Асеновата крепост - Сдружение "Алтернативно театрално образование сдружение”
- Изработване на маркетингова стратегия - Фондация "Общество на познанието"
- Разработване на тръжни документации - "Мелтрон"

Стойността на проекта е 3 231 995 лв. като по-голямата част е безвъзмездна финансова помощ от Еврофонда за регионално развитие по схемата за подкрепа развитието на туристическите атракции. Собственият принос на община Асеновград е общо 566 330 лв. Срокът за реализация изтича в края на годината.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини