12 °C

Асенова крепост става модерна туристическа атракция

Днес бе направена първата копка по изпълнение на проекта "Асеновград – свещената порта на Родопите". За да присъстват на старта бяха дошли пълният състав на общинското ръководство, начело с кмета Емил Караиванов, ръководителят на проекта инж. Стоян Димитров - бивш вицекмет на Асеновград, представители на фирмите, изпълнителки на различни дейности по "Свещената порта", граждани.  Тържествен водосвет отслужи отец Йордан. Ритуалът бе изгледан с интерес от група чуждестранни туристи, които се канеха да разглеждат крепостта и близкия параклис "Свети Атанасий".

Основната цел на "Асеновград - свещената порта на Родопите" е свързана с превръщането на емблематичната за града Асенова крепост в модерна и конкурентоспособна туристическа атракция. Основните дейности по проекта са насочени към цялостно и трайно подобряване и обновяване на визията на историческия комплекс. Планирани са реставрация и консервация на паметника на културата, както и подобряване инфраструктурата около него - разширяване паркинга и изграждане на голям Информационен център. Подстъпите към църквата "Света Богородица Петричка" и самата крепост ще останат в автентичен вид. На опасните места ще се монтират парапети, но така че да не променят сега съществуващата инфраструктура. В самата крипта на църквата ще бъде оформена зала, която ще се използва като информационно-културен център. Предвижда се още поставяне на художествено осветление и географска информационна система. За по-доброто и пълно запознаване на чуждестранните туристи с комплекса той ще бъде оборудван и с електронна многоезична тургайд система. Ще се изгради също така система за видео наблюдение, ще се изработи и експонира средновековна бойна техника и редица други туристически атракции.

Създаването на конкурентоспособна туристическа атракция "Комплекс Асенова крепост ще доведе до преодоляване на ограниченията и проблемите, свързани с реализацията на регионалния туристически потенциал. Предлагането на този специфичен за региона туристически продукт ще бъде достъпен през цялата година. Целта е реставрираната Асенова крепост да се превърне в един от знаковите за района туристически обекти и да започне да привлича поток от туристи, което би донесло редица ползи за местната икономика.

Крепостта се посещава от стотици гости на града, като през почивните дни посетителите достигат до 250 – 300 души дневно, а на някои празници и до няколко хиляди. Годишно в общината гостуват приблизително 150 хиляди души, повечето от които проявяват интерес към културно-историческото наследство на града. Интересна тенденция е, че последните години все по-често се забелязват и туристи, основно гърци и румънци, които посещават крепостта, но не остават в града. Недобрата инфраструктура – тесен път, липса на места за паркиране, недобре развития туристически информационен център, както и слабото промоциране и маркетиране както на обекта, така и на всички налични възможности, са едни от причините да не успяваме да задържим туристите задълго на местна територия. С изпълнението на обекта се очаква да се увеличи туристопотока с над 100% и това да доведе до нарастване на приходите в местната икономика – ресторантьори, хотелиери и редица други услуги, като се очаква както запълване на настоящия капацитет на легловата база, така и стимулиране на нови инвестиции в съответните отрасли, създаване на постоянна заетост и устойчиво развитие на туризма в региона.

Сред много дейности по проекта се забелязва и тази за обучение на персонал за работа с туристи в реновираната туристическа атракция по професия "Аниматор в туризма". Провеждането на обучението ще бъде в съответствие със Закона за професионалното образование и обучение и ще завърши с издаването на съответния документ, удостоверяващ придобиване на квалификационна степен

Друго, което се очаква, е изработване на лого и емблема на Асенова крепост, на туристическа брошура с кратка история на археологическия комплекс, на информационни табла с карти, на луксозен туристически гайд на 7 езика, на промоционални филми, озвучавени на 7 езика, които ще рекламират новосъздадената атракция в различни медии, включително в Интернет. За срок от 1 г. ще се наемат 5 билборда на ключови места, които ще рекламират Асенова крепост, така че да привлекат максимално интереса на потенциалните посетители. Предстои и създаването на уеб-сайт.

 Изпълнители до настоящия момент :

- Строително монтажни и реставрационно консервационни работи - Консорциум "Асенова крепост", обединяващ фирмите "Пътно строителство", "Еврорест", PSP и "Делектра".
- Строителен надзор – "Техностройконтрол"
- Авторски надзор – ЕТ "Слав-Славчо Мерджанов"
- Независим Одит - "Звонк одит"
- Информация и публичност и изработване и разпространение на рекламни материали – Консорциум "Опус-Булса"
- Изработване и монтаж на макети на Асеновата крепост - Сдружение "Алтернативно театрално образование сдружение”
- Изработване на маркетингова стратегия - Фондация "Общество на познанието"
- Разработване на тръжни документации - "Мелтрон"

Стойността на проекта е 3 231 995 лв. като по-голямата част е безвъзмездна финансова помощ от Еврофонда за регионално развитие по схемата за подкрепа развитието на туристическите атракции. Собственият принос на община Асеновград е общо 566 330 лв. Срокът за реализация изтича в края на годината.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 28.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Днешният ден едва ли ще ви изненада с нещо, но ако решите да положите малко повече усилия може би ще изненадате себе си. Някои от вас имат възможност да постигнат нещо, към което отдавна се стремят и точно днес това ще ви се отдаде много по-лесно от когато и да било друг път. Сигурно знаете за какво става дума и ако имате късмет ще се сетите навреме за да го направите.
28 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се радвате на добро сътрудничество с деловите си партньори. Не отлагайте среща с важен за вас човек. Сега е момента да действате по-открито и да покажете това, на което сте способни. Даденостите съвпадат с желанията ви и не ви остава нищо друго, освен да действате.
28 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Всичко, което правите днес ще ви носи удовлетворение, защото се отнасяте към него с предпочитание. Контролирайте емоциите си и не допускайте да пропуснете нещо важно заради невъздържаност или недобре преценена ситуация. Радвайте се на малките неща, не бъдете максималисти.
28 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
В основата на компромисите днес се корени успешната ви работа. Независимо с какво се занимавате, бъдете готови да се съгласявате с мнението на околните и да се стараете да потушавате възможните конфликти. Това ще ви спести ценно време и доста главоболия. Постигате добри резултати в нещо, което предприемате сами. Следвайте намерението си докрай.
28 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата ви днес ще върви с променлив успех. Влагате прекалено много емоции дори в дребни неща и това може бързо да ви изтощи. В личен план проявявате излишна упоритост, която може да влоши положението ви без да ви донесе никакъв положителен резултат. Дори да ви е трудно, постарайте се да говорите открито за нещата, които ви интересуват.
28 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Необходимо ви е повече самочувствие и увереност в собствените сили, за да успеете да реализирате плановете си. Ще получите доста разумен съвет относно начина си на действие, за който трябва да сте благодарни. Не правете необмислени покупки.
28 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Денят е успешен за онези от вас, които си търсят работа. Успявате да намерите предложения, които ви удовлетворяват и едва ли някой ще се учуди ако съвсем скоро смените работното си място. Във ваш плюс е че бързо се адаптирате към нови места и ситуации. Бързо установявате нови познанства, което още повече улеснява промените при вас.
28 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Активни и уверени в себе си ще получите добра оценка за работата си и съответното възнаграждение за труда си. За сметка на това в личния си живот е възможно да изживеете разочарования. Помислете дали сте отговорили на нечии очаквания и чия е вината за разминаването ви с тях.
28 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще съобразите външните си изяви с духовните си потребности и така ще ги направите по-впечатляващи. Добрата реклама е най-голямата ви печалба днес. Очакванията на бизнесмените ще се доближат до реалността, само с малко изключени. Някои от делата ви ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
28 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не позволявайте на никой да ви пречи на успешния ви ход в реализиране на целите ви. Сътрудничеството ви с определени хора ще бъде ползотворно, но не бива да налагате на всяка цена мнението си. В противен случай рискувате да провалите нещо, което със сигурност върви към успех.
28 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Очаква ви успешен ден, наситен с много срещи и разнородни контакти. Общуването е ваша стихия обаче затова няма да е чудно че успявате да постигнете значителни резултати в тази област. Не е трудно да ви повярва човек за каквото и да било, толкова е силна способността ви да убеждавате При това го правите с обаянието, характерно за Водолея.
28 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С общи усилия ще приключите проект или друга задача, еднакво интересна за вас и хората от обкръжението ви. Застанете на принципни позиции, когато се очаква да бъдат взети важни решения и не допускайте съмненията у някого да възпрат общия устрем. В крайна сметка ще се поздравите с повече свършена работа, което означава и по-добри доходи.
28 фев 2021
Последни новини