39 °C

Асенова крепост става модерна туристическа атракция

Днес бе направена първата копка по изпълнение на проекта "Асеновград – свещената порта на Родопите". За да присъстват на старта бяха дошли пълният състав на общинското ръководство, начело с кмета Емил Караиванов, ръководителят на проекта инж. Стоян Димитров - бивш вицекмет на Асеновград, представители на фирмите, изпълнителки на различни дейности по "Свещената порта", граждани.  Тържествен водосвет отслужи отец Йордан. Ритуалът бе изгледан с интерес от група чуждестранни туристи, които се канеха да разглеждат крепостта и близкия параклис "Свети Атанасий".

Основната цел на "Асеновград - свещената порта на Родопите" е свързана с превръщането на емблематичната за града Асенова крепост в модерна и конкурентоспособна туристическа атракция. Основните дейности по проекта са насочени към цялостно и трайно подобряване и обновяване на визията на историческия комплекс. Планирани са реставрация и консервация на паметника на културата, както и подобряване инфраструктурата около него - разширяване паркинга и изграждане на голям Информационен център. Подстъпите към църквата "Света Богородица Петричка" и самата крепост ще останат в автентичен вид. На опасните места ще се монтират парапети, но така че да не променят сега съществуващата инфраструктура. В самата крипта на църквата ще бъде оформена зала, която ще се използва като информационно-културен център. Предвижда се още поставяне на художествено осветление и географска информационна система. За по-доброто и пълно запознаване на чуждестранните туристи с комплекса той ще бъде оборудван и с електронна многоезична тургайд система. Ще се изгради също така система за видео наблюдение, ще се изработи и експонира средновековна бойна техника и редица други туристически атракции.

Създаването на конкурентоспособна туристическа атракция "Комплекс Асенова крепост ще доведе до преодоляване на ограниченията и проблемите, свързани с реализацията на регионалния туристически потенциал. Предлагането на този специфичен за региона туристически продукт ще бъде достъпен през цялата година. Целта е реставрираната Асенова крепост да се превърне в един от знаковите за района туристически обекти и да започне да привлича поток от туристи, което би донесло редица ползи за местната икономика.

Крепостта се посещава от стотици гости на града, като през почивните дни посетителите достигат до 250 – 300 души дневно, а на някои празници и до няколко хиляди. Годишно в общината гостуват приблизително 150 хиляди души, повечето от които проявяват интерес към културно-историческото наследство на града. Интересна тенденция е, че последните години все по-често се забелязват и туристи, основно гърци и румънци, които посещават крепостта, но не остават в града. Недобрата инфраструктура – тесен път, липса на места за паркиране, недобре развития туристически информационен център, както и слабото промоциране и маркетиране както на обекта, така и на всички налични възможности, са едни от причините да не успяваме да задържим туристите задълго на местна територия. С изпълнението на обекта се очаква да се увеличи туристопотока с над 100% и това да доведе до нарастване на приходите в местната икономика – ресторантьори, хотелиери и редица други услуги, като се очаква както запълване на настоящия капацитет на легловата база, така и стимулиране на нови инвестиции в съответните отрасли, създаване на постоянна заетост и устойчиво развитие на туризма в региона.

Сред много дейности по проекта се забелязва и тази за обучение на персонал за работа с туристи в реновираната туристическа атракция по професия "Аниматор в туризма". Провеждането на обучението ще бъде в съответствие със Закона за професионалното образование и обучение и ще завърши с издаването на съответния документ, удостоверяващ придобиване на квалификационна степен

Друго, което се очаква, е изработване на лого и емблема на Асенова крепост, на туристическа брошура с кратка история на археологическия комплекс, на информационни табла с карти, на луксозен туристически гайд на 7 езика, на промоционални филми, озвучавени на 7 езика, които ще рекламират новосъздадената атракция в различни медии, включително в Интернет. За срок от 1 г. ще се наемат 5 билборда на ключови места, които ще рекламират Асенова крепост, така че да привлекат максимално интереса на потенциалните посетители. Предстои и създаването на уеб-сайт.

 Изпълнители до настоящия момент :

- Строително монтажни и реставрационно консервационни работи - Консорциум "Асенова крепост", обединяващ фирмите "Пътно строителство", "Еврорест", PSP и "Делектра".
- Строителен надзор – "Техностройконтрол"
- Авторски надзор – ЕТ "Слав-Славчо Мерджанов"
- Независим Одит - "Звонк одит"
- Информация и публичност и изработване и разпространение на рекламни материали – Консорциум "Опус-Булса"
- Изработване и монтаж на макети на Асеновата крепост - Сдружение "Алтернативно театрално образование сдружение”
- Изработване на маркетингова стратегия - Фондация "Общество на познанието"
- Разработване на тръжни документации - "Мелтрон"

Стойността на проекта е 3 231 995 лв. като по-голямата част е безвъзмездна финансова помощ от Еврофонда за регионално развитие по схемата за подкрепа развитието на туристическите атракции. Собственият принос на община Асеновград е общо 566 330 лв. Срокът за реализация изтича в края на годината.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 24.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не пестете силите си днес. Денят е многообещаващ за вас и е едно чудесно начало на новата седмица. Интимните ви завоевания от предишните дни ви импулсират и стимулират творческите ви способности. Това ще изиграе решаваща роля в деловите ви начинания.
24 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Безпаричието и битовите неуредици ще отстъпят място на по-ведри чувства у повечето от вас. Активно ще се включите в проект, очаквайки с приходите от него да подобрите доходите си. Всичко зависи от вас, за това няма съмнение, че ще се справите. Съпротивата на някого няма да ви откаже от намеренията ви.
24 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може да осъществите намеренията си, ако съчетаете действията си с тези на партньорите ви. Работата в екип ще ви носи удовлетворение и финансови придобивки. Непоколебимите ви действия, продиктувани от увереност и знания ще ви отворят врати. Връзката със семейството ви е силна и това допълнително ви мотивира.
24 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще ви се отдава да успявате там, където други зациклят. Усърдно ще се заемете с реализацията на идеите си и скоро ще постигнете резултатите, които преследвате. С добро чувство ще се отнесете и към хората, с които работите. Служебни пътувания.
24 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Случващото се днес ще промени хода на професионалните ви търсения. Предизвикателствата са пред вас, а вие имате нужния потенциал за да се справите. Не демонстрирайте показно самочувствието си, бъдете по-смирени, за да не провокирате конфликти и нежелани емоции. Правете така, че всички да остават доволни.
24 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Неспокойни и действени, ще започнете деня си с важните задачи, които не търпят отлагане. Без колебание ще покажете на когото е нужно, че не желаете намеса в личния си живот, надявайки се да бъдете разбрани. По въпросите, засягащи вас ще взимате решенията си сами, разбира се няма да ви липсва подкрепата на хората, на които държите.
24 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не възлагайте прекалено много надежди на операции със значителен риск. Шансът днес ще дойде от съвсем неочаквана за вас посока. Бъдете готови да действате бързо и точно. Приятели са ви подготвили желана изненада. Вечерта се очертава много приятна. Попадате в нова и интересна компания.
24 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Скорпион Ще се чувствате уморени и обхванати от апатия към света около вас. Ще се наложи да сложите на мястото им хора, които ще се опитат да ви употребят за свои цели. Любовните ви желания са засилени, за това вземете мерки да не се разочаровате.
24 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес сами се натоварвате с неща, които ще са ви в прекалена тежест. Смятате, че можете да се справите, но едва ли ще е толкова лесно. Не поемайте повече ангажименти, отколкото можете да свършите. Работете усилено и разчитайте и на съдействието на хората, с които работите. Успехи ще имат онези от вас, които се занимават с търговия.
24 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Здравето ви и това на близките ви ще занимава повечето от вас. Погрижете се да не ви липсва нищо, с което да провокирате нежелани последствия. Нека финансовата ви стабилност в момента не ви подвежда. Пестете парите си. За дамите от знака се очертават делови успехи.
24 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Време навън няма да се отрази на настроението ви и с ведрина в общуването ще приобщавате много хора към себе си. В подкрепа на работата си ще срещате разбиране и съпричастност. Усвоили сте знания и умения, действайте. Погрижете се за здравето си и не позволявайте на хронични страдания да попречат на активността ви.
24 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Този ден ще ви донесе успешна реализация в делови план. Работите безупречно, изпипвате всичко до най-малката подробност и това ще стане повод за възхищение от страна на хората, с които работите. Обърнете подобаващо внимание и на сърдечния си партньор.
24 юни 2021
Последни новини