Новата детска градина отваря врати наесен

На първата копка през есента на м.г. присъстваха премиерът Бойко Борисов и вицето Симеон Дянков.

Заради предстоящото отваряне на нова детска градина съветниците ще обсъдят предложението на кмета за промени в общинския бюджет. Тъй като новите групи все още не са в информационния масив на МОНМ, няма как в средата на годината да се получи държавно субсидиране на новите щатове - общо 19 на брой. Поради тази причина се налага общината да поеме обезпечението до края на финансовата 2012-та. Нужното дофинансиране на държавните дейности - заплати и осигурителни плащания, е 43 752 лв.  В местния бюджет не са заложени и средства за издръжка (храна, отопление, вода, постелъчен инвентар и облекло, материали за децата, застраховка на сградата и др.) на новоизградената градина. Тук необходимите средства са 52 714 лв.

Всъщност тъй наречената нова детска градина в действителност е Общностен център за предоставяне на интегрирани социални услуги и услуги, свързани с грижи за деца от 0 до 3-годишна възраст и от 3 до 7-годишна възраст. Изгражда се по Проект за социално включване на социалното министерство.

Градината ще отвори врати през септември. Минимум 10% от капацитета й, който е 130 места в общо 6 групи, 2 от които яслени/ ще е за деца в риск. В случая става дума за деца със здравословни проблеми или такива, чиито родители са безработни, получават социални помощи или са неосигурени. Място в тези 10 на сто е запазено и за децата от т.нар. "уязвими етнически групи" или казано на разбираем език за ромчета.

Общностният център за интегриране се изгражда с финансиране от Световната банка, общината финансира частта на детската градина.

Надеждите са откриването на новите групи да облекчи положението за родителите на малчугани, тъй като в асеновградските детски градини места няма. Повечето от тях са препълнени и често срещано явление е групите в тях да са не с по 20 - 25 деца, а с 30 и повече.

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини