Електромобилите без данъци, винетки и с безплатна синя зона

До края на август трябва да бъде приет план за действие по отношение стимулиране употребата на електрически автомобили в България.

Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по време на откриването на 9-тата станция за зареждане на електромобили в София, която се намира до сградата на МИЕТ.

На церемонията присъстваха още кметът на София Йорданка Фандъкова, изпълнителният директор на Full Charger България Весела Шаренкова и Иван Костов от индустриален клъстер „Електромобили".

Мерките, които държавата се готви да предприеме включват законодателни промени, които да освободят собствениците на електромобили от плащане на местни данъци и такси, годишна винетка, както и да могат да паркират безплатно в сините зони на територията на цялата страна.

Йорданка Фандъкова посочи, че София вече предлага безплатно паркиране в синята зона на електромобилите, като осигурява и локации, където да бъдат изградени станции за зареждане на превозни средства с електрическо задвижване.

Фандъкова информира също така, че в момента броят на станции за зареждане на електромобили изпреварва броя на регистрираните такива на територията на столицата. По думите й такива регистрации в момента са направени на 5-6 електромобила, а броят на зарядните станции, както стана ясно по-горе, вече е 9.

Изграждането на зарядни станции ще бъде приоритет на правителството и през следващия програмен период на Европейския съюз, като с европейски средства ще бъде финансирано изграждането на такива обекти, както и ще бъдат подкрепени научни разработки в областта.

Министър Добрев посочи, че зареждането на един електромобил за изминаване на разстояние от 150 км, струва 12 лева, като двойно повече би коствало изминаването на същото разстояние на автомобил от същия клас с дизелов двигател.

Той изтъкна обаче, че това все още не е достатъчно да накара хората да закупят електроавтомобили заради значително по-високата им цена в сравнение с еквивалентни модели, задвижвани от конвенционални двигатели.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини