Първият в света офроуд соларен SUV прекоси Мароко, захранван само от слънцето

    Колите с нулеви емисии набират популярности, но карането на електрически превозни средства е почти невъзможно на места с ограничена инфраструктура за зареждане.

    Stella Terra може да промени това.

    Зеленият SUV в цвят каки използва слънчеви панели на наклонения си покрив, за да зарежда електрическата си батерия, което означава, че може да кара дълги разстояния, захранван изцяло от слънцето.

    Създаден от екип от студенти в Технологичния университет в Айндховен (TUE), „първото в света офроуд превозно средство със слънчева енергия“ може да помогне за свързването на отдалечени райони, „където пътищата са по-слабо развити и енергийните мрежи не са толкова надеждни“ и да помогне с спешна помощ и доставки, казва Тиме Босман, мениджър събития за екипа.

    Екипът тества превозното средство в Мароко по-рано този месец, карайки повече от 1000 километра (621 мили) между северното крайбрежие на страната и пустинята Сахара на юг.

    „Мароко има огромно разнообразие от пейзажи и различни повърхности на доста кратко разстояние“, казва Босман, добавяйки, че колата е тествана „на всеки тип повърхност, която може да срещне кола като тази“.

    Автомобилът, разрешен за движение по пътищата, има максимална скорост от 145 километра (90 мили) в час. В слънчев ден обхватът на батерията му е около 710 километра (441 мили) по пътища и около 550 километра (342 мили) извън пътя, в зависимост от терена. При облачно време екипът изчислява, че пробегът може да бъде с 50 километра по-малък.

    Босман отбеляза, че превозното средство се е оказало с една трета по-ефективно от очакваното по време на пътуването и че олекотената му конструкция намалява вероятнистта то да заседне на неравен терен и оказва по-малко напрежение върху окачването.

    Слънчева иновация

    Електрическите SUV са по-тежки от стандартните електрически превозни средства и изискват по-големи, по-тежки батерии, за да ги захранват.

    "Там, където пазарът на SUV в момента прави иновации на предишните модели, ние наистина започваме от нулата и проектираме всичко сами“, казва Босман. Минимизирането на теглото на автомобила беше от съществено значение и екипът от 22 студенти се фокусира върху това да направи всеки елемент ултраефективен. Със само 1200 килограма тегло Stella Terra е около 25% по-лека от средностатистическия SUV.

    Аеродинамичният дизайн също така намалява съпротивлението и използва "леки и здрави" композитни материали за намаляване на теглото, казва Боб ван Гинкел, технически мениджър на Stella Terra.

    "(Едно от) предимствата на слънчевите панели отгоре е, че можем да имаме много по-малка батерия, защото зареждаме по време на шофиране", добавя ван Гинкел.

    Способни да пътуват извън пътя и без нужда от точки за зареждане, водачите на SUV със слънчева енергия са освободени да отидат, където пожелаят, казва ван Гинкел. Единственото ограничение, казва той, е "какво ще правиш, когато искаш да спиш?"

    В отговорна този въпрос, Stella Terra се основава на идеята за захранван със слънчева енергия кемперван, произведен преди това в университета, а дизайнерите са направили елементите на SUV годни за живеене за дълги разстояния, многодневни пътувания. Например, седалките на колата  напълно лягат за да станат легло. Когато колата е неподвижна, слънчевите панели могат да се удължат, за да се увеличи максимално зареждането, като същевременно служат и като тента за сянка.

    Босман казва, че екипът също е проектирал високоефективни преобразуватели на слънчеви панели, които той се надява да бъдат от полза за по-масовата соларна индустрия.

    Планински върхове до пустинни дюни

    След разкриването на прототипа на SUV през септември, екипът пътува до Мароко, за да тества колата на редица офроуд терени.

    Започвайки от Танжер, екипът премина през скалистата планинска верига Риф, където бързите изкачвания и спускания поставят Stella Terra в първото офроуд предизвикателство.

    Насочвайки се на юг през Фес, екипът тества колата по планинските пътеки на Миделт – един от най-високите градове в Мароко, и завърши пътуването си в пустинята Сахара, предизвиквайки Stella Terra на по-свободни, пясъчни писти.

    В началото на пътуването те претърпяха неуспех, когато кормилната система се счупи, но успяха да намерят нови части и да поправят автомобила в местен сервиз.

    Босман каза, че акцентът на пътуването е "огромният набор от ландшафти и терени, на които сме били. Всеки час шофиране е напълно различен. Това наистина ни позволи да тестваме много, но за екипа също беше невероятно пътуване дотук."

    Пътуването не беше засегнато от мощното земетресение, което удари Мароко в началото на септември, но поради огромното въздействие на бедствието върху страната, екипът на Stella Terra реши да обедини усилията си с Червения кръст в кампания за групово финансиране, за да помогне на пострадалите.

    От концепцията към реалността

    Лабораторията за автомобилни иновации на TUE експериментира със слънчеви превозни средства повече от десетилетие, произвеждайки концептуални автомобили, които обикновено са "пет до 10 години преди пазара", казва Босман.

    Голямо предизвикателство е превръщането на концептуалния автомобил в такъв, който може да се произвежда масово. Възпитаници от първия студентски екип по програмата TUE Solar обявиха през 2022 г., че тяхната компания Lightyear започва производство на автомобил, оборудван със слънчеви панели. По-рано тази година компанията обяви фалит, но стартира отново след няколко месеца, като се съсредоточи върху нов, по-евтин модел.

    Босман и колегите му се надяват техният концептуален SUV да бъде в масово производство в близко бъдеще. "Целим също така да вдъхновим не само обикновените хора, но и автомобилната индустрия, Ford и Chrysler по света, да помислят отново за дизайна си и да правят иновации по-бързо, отколкото правят в момента", казва Босман.

    "Сега зависи от пазара, който има ресурсите и силата да се направи тази промяна и да се премине към по-устойчиви превозни средства."

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Случаен виц

    Последни новини