25 °C

Кръстова гора с реален шанс за ТОП 3 Чудесата на България

Снимки: Чудесата на България

7 пункта делят Кръстова гора от влизането в ТОП 3 на Чудесата на България. Онлайн гласуването за материалното и нематериалното ни наследство, което заслужава да бъде под закрилата на ЮНЕСКО, продължава до началото на октомври. Временните резултати от вота сочат, че най-харесвани засега са Белоградчик и Магурата със 71%, Велико Търново - културен пейзаж с 53% и крепостта Баба Вида с 51%. Четвърто и пето място се заемат от Татул - Перперикон и Мадара - древни структури. Долината на тракийските царе в Казанлък е шеста и е само с 1% одобрение по-напред от Кръстова гора.

Чудотворният кът е в самото сърце на Родопите и се намира на 40 км южно от Асеновград и на 60 км от Пловдив. Счита се за едно от местата по света, което Господ използва за връзка със земните хора. Според легендите тук някъде е скрит кръстът, на който е бил разпнат Исус Христос. Реликвата е била в "Света Троица" до 17 век, когато манастирът е разрушен от турците. Трима монаси все пак успели да скрият Божия кръст (или частици от него) в една от близките пещери. Той обаче не е открит и до днес. Според друга легенда Кръстова гора е мястото, където Господ слиза на земята при хората. Това става веднъж годишно, през нощта на 13 срещу 14 септември, когато православната църква отбелязва Кръстовден. Всички предания и легенди обаче показват, че тук е един от енергийните центрове на България.

Никой все още не може да каже на какво се дължи целебната сила на Кръстова гора. Още траките са оценили неземната сила на тукашната твърд. Според Иван Славов траките са надушвали енергийните центрове на планетата от километри. Учените пък търсят в този район прочутото Дионисиево светилище, съперничело навремето на Делфийския оракул. Според геолози безспорното лечебно въздействие на района се дължи на гама-излъчванията, идващи от урановите залежи в недрата на Родопите. Едно предание реди, че частица от Христовия кръст като семейна реликва се е предавала от поколение на поколение в рода на богати българи. Но знатен турчин поискал девойка от това семейство за съпруга. Тя приела, за да оцелее родът й, но взела със себе си в Турция и ценната реликва. Тогава българи отишли при турчина с молба да му работят ангария, само да им върне кръста. Когато им го дал обаче, започнал мор по стадата му, разруха и болести връхлетели неговия дворец. След като разбрал, че е загубил нещо неземно свято, турчинът изпратил потеря да си го върне, но безуспешно.

Оттогава са минали много години, но чудесата непрекъснато подхранват легендата. Християни и мохамедани, чужденци от близо и далеч идват на това място не само на Кръстовден. Всеки ден от лятото към този далечен връх се стичат хора, за да укрепят силите си и вярата в утрешния ден. Един японец възкликнал, че Кръстова гора е санаториум на лъчиста енергия. Такива места имало още четири в света и едното е в България.

Хората, които наистина вярват в силата на Бога, могат да бъдат споходени от видения по време на нощните бдения всеки петък. Туристи разказват, че след една от литургиите на небето се появил целият Eрусалим, който сияел сред звездите. Други твърдят, че често над храма нощем висял огромен светещ кръст.
През Средновековието разбойници започнали да копаят под храма, построен от света Елена, и взели, че открили не един, а три кръста. Веднага им хрумнало, че в един от тях е вградена частицата на Христовото разпятие. Понеже апашите не били сигурни кой е истинският, го изпробвали на минаваща погребална процесия. Така допирали кръстовете наред до покойника, докато третият не сработил и... мъртвецът не възкръснал.

Резултатите от гласуването за Чудесата на България ще бъдат обявени на 3 октомври по време на едноименен спектакъл в зала 1 на НДК. Ако и вие искате да се включите и да дадете своите предпочитания кои да са обектите, част от културно-историческото ни наследство, които да влязат под егидата на ЮНЕСКО, можете да го направите ТУК.

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини