С камбанен звън и военен шпалир Асеновград посрещна митрополита на Кипър Исайя

Църковната делегация от Кипър, начело с митрополита на Тамасу Исайя, бе на посещение в Асеновград днес. Негово Високопреосвещенство пристигна в Българския Йерусалим под звуците на камбанен звън. Военен шпалир го очакваше пред общината. Той бе посрещнат от зам.-кмета Мария Вълканова, асеновградски свещеници и миряни.

Митрополит Исайя благодари за доставената му от българите духовна радост в момент, когато у нас се подготвят "законодателни промени, касаещи християнската вяра и православната църква". Кипърският висш духовник припомни, че Йоаким и Анна, чиито свети мощи той донесе за поклонение в Пловдив, са праотци и родители на Богородица. По този начин митрополит Исайя подкрепи Пловдивския митрополит Николай, който се обяви категорично против сурогатното майчинство. Според християнските писания двамата светци страдали от липсата на дете, но упорито се молили на Бога и накаря той ги дарил с рожба в техните старин - Дева Мария.

Освен свещениците от Кипър и Пловдив в Асеновград пристигнаха също младежи от филхармоничния оркестър на кипърската митрополия.

След срещата в общината митрополит Исайя и останалите представители на кипърската църква проявиха интерес да разгледат част от многобройните църкви и параклиси в района на Асеновград.

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини