От ноември: НАП ще следи дистанционно кафе автомати и паркинги

Дори паркингите да се автоматизират напълно, пак ще им трябват касови апарати

От началото на ноември данъчните ще следят дистанционно оборотите на кафе и паркинг автоматите, съобщават от пресслужбата на НАП-Пловдив. До края на месец октомври, всички кафе и паркинг автомати, детски автомати за топчета и плюшени играчки, развлекателни колички и всички апарати, в което се пуска жетон или монета, трябва да бъдат оборудвани с фискални устройства. Това гласят последните промени на Наредба Н-18 за регистриране и отчитане на приходите продажби в търговските обекти.

Целта е всякакви услуги с развлекателен характер и стоки, продадени посредством автомати за самообслужване, да бъдат отчетени на касов апарат. Няма да е задължително издаването на хартиена касова бележка, за да не се натоварват финансово собствениците на устройствата, но фискалният бон трябва да се визуализира на екрана на автомата и да се пази в електронната му памет.

Фискалните устройства, ще бъдат свързани дистанционно с НАП и ще подават в агенцията информация за дневните си обороти. Към момента, дистанционна връзка с НАП имат над 300 000 касови апарати в цялата страна.

От агенцията припомнят, че търговец, който работи с фискално устройство без дистанционна връзка може да бъде санкциониран с до 10 000 лева глоба и обектът му да бъде запечатан. До 3 000 е санкцията за неиздадена касова бележка.

Г.Христов

Автоматите за напитки и кафе, също ще бъдат вързани към НАП
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини