Знаех, че рано или късно Асеновград ще има световен шампион по Таекуон-До

Георги Шишков е роден през юли 1972 г. Занимава се със спорт от съвсем малък, но преди 24 г. отдава предпочитанията и усилията си на бойното изкуство Таекуон-До. През 1994 г. завършва Националната спортна академия – Треньорски факултет. Треньор е в Таекуон-До клуб "Асеновец" - Асеновград.

- Г-н Шишков, честита на вас и на всички нас Световна шампионка. Само преди дни Катерина Бейчева, която е ваша възпитаничка, се завърна като победител от Световното по Таекуон-До ITF в Естония. Как се чувства тя?

- Щастлива и горда. Световен шампион, кой спортист не би се чувствал така на нейно място.

- Свикнахте ли вече с идеята, че ваш възпитаник да е световен шампион е реалност, а не мечта?

- Свикнах,  но още съм силно развълнуван, точно, защото една мечта се сбъдна. Винаги съм знаел, че някой ден това ще се случи. Преди години бях заявил, че Асеновград рано или късно ще има световен шампион, но още нямах представа, че това ще бъде Катя. Имам невероятна интуиция, нали все пак съм Рак (усмихва се).

- Какъв път измина Катя, за да се нареди сред най-добрите бойци-таекуондисти при девойките?

- Тренира от 6 г., от 2 г. се състезава. През пролетта стана шампион на страната, сега и световна. Гледах всичките й срещи. Има над какво още да се работи, още много да се работи. Но сега в Талин нашето момиче игра много хитро. Европейската шампионка накрая се разплака от безсилие, че не можа да я победи.

- Вярвахте ли, че Катя ще успее да победи представителки на страни със сериозни традиции в този спорт като Русия, Украйна, Гърция и т.н.

- Ами..., честно да си призная в началото бях скептичен като разбрах за първата среща с рускинята. Явно обаче на Националния лагер-сбор, който се проведе в Благоевград, Катя е тренирала здраво, дала е всичко от себе си и е влязла във форма. И трябва да призная, че се справи повече от добре.

- Тя вече е на 18 г. догодина й предстои да завърши училище. Какво следва след това? Ако отиде да учи в Пловдив или София да речем, ще продължи ли с тренировките?

- Все още не е решила къде ще продължи образованието си, но не вярвам, че ще спре с тренировките.

- Колко момичета и момчета тренират при вас в момента? Кои са другите надежди на "Асеновец" за в бъдеще?

- В Таекуон-До клуб "Асеновец" тренират около 70 момчета и момичета, разделени на 2 групи, в различни възрасти. Всички до един са много мотивирани от успеха на Катя. За новия сезон, освен на нея, ще разчитам още и на Мария Романова, Марин Топалов, Десислава Петрова, Мехмед Рамадан и на още една малка бъдеща шампионка – Анастасия Стойчева.

- Доволни ли сте от базата за тренировки, с която разполагате?

- Залата, в която тренираме, е частна и е част от фитнес клуб "Exel". Разполагаме с отлични съвременни условия и различни екстри.

- Кои ще са най-скорошните участия на Асеновци в състезания? Следващото Световно първенство ще се проведе в България. Мислите ли вече за медали и от там?

- През есента ще имаме 3 състезания, но най-важното ще е през март 2013 г. Това ще е Държавното първенство, където ще се определи съставът на Националния отбор. Надявам се тогава да имаме и други представители освен Катя Бейчева и Мария Романова. Искам и други мои възпитаници да станат шампиони. Освен, че ще е безспорен успех за тях, това ще бъде и оценка за моята компетентност и себеотдаване в работатата ми като треньор.

Въпросите зададе К.Нешева

Катя Бейчева с българското знаме в ръце по време на награждаването й със златен медал на Световното по Таекуон-До ITF в естонската столица Талин.
Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини