Изкупната цена на гроздето скача

Изкупните цени на бялото грозде тази година ще са по-високи с окло 0,10 лв.на кг. спрямо сумата, които винопроизводителите плащаха през миналата година. Това прогнозира един от специалистите в хасковски регион Янко Янков.

Изкупната цена за килограм от по-редките бели сортове като мускат и шардоне ще стигне около 0,70-0,75 лв. А най-качествените грозда е възможно да се купуват и за 0,90 лв., но освен, че трябва да са с много високо качество, трябва да са брани в касетки и превозвани в хладилни камиони. Тавана обаче ще дават само частни купувачи, които ще си закупят малки количества от около 300-500 килограма, за да си направят ракия, смята Янков.

По-масовите сортове, като тамянката, ще се изкупуват за около 0,40-0,50 лв. за килограм. Червените грозда ще се изкупуват на приблизителна цена като най-евтините бели. По-висока сума ще държат обаче специалните сортове като мавруд, сира и каберне фран. Както изплакаха производителите при старта на беритбата за скапаната си реколта, така и винопроизводителите охкат.

Тазгодишната реколта Янков сравнява с добивите през 2005 -та година, когато гроздето също било малко и нискокачествено. По думите му производителите не трябва да бързат да се радват за по-високите изкупни цени, защото има голяма вероятност да загубят приходи от килограмите, тъй като има реална опасност гроздето да започне да стафидира. Друг е проблемът пък за винопроизводителите. При тях добрата новина е, че тазгодишната гроздова реколта ще е с по-висока захарност, но пък в зърната няма да имат достатъчно киселинност и да достигнат фенолна зрелост.

Според винопроизводителят по-високите изкупни цени на гроздето, логично ще вдигнат с малко и цената на крайния продукт. За крайния потребител гроздовите напитки ще са на по-висока с 2-3 до 5 % цена.„ По-голямо увеличение от това пазарът няма как да понесе. Разликата ще остане като цяло за сметка на производителите“, коментира Янков. По думите му в бранша отбелязват спад на реализацията на продукцията си на вътрешния пазар с 11 %. Малко по-добра била ситуацията с износа на българска ракия и вино, като за хасковски регион най-големите външни консуматори  продължават да бъдат Русия Полша и Чехия.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини