Тайна печатница бълва винетки-менте

Фалшивите стикери побъркаха ченгетата в Дупница. От два месеца служителите на реда не могат да хванат следите на нелегалните полиграфи, които са наводнили пазара в района.

Претърсени са всички подозрителни обекти, но фабриката за ментетата остава невидима. Според разследващи, продукцията се печатала някъде в Северна България. Полицаите обаче не могат да обяснят защо тогава дупничани са сред най-редовните клиенти, съобщи „Стандарт”.

 За два месеца в района са заловени над 50 коли с фалшиви стикери. При първата акция в края на юли бяха засечени накуп 12 автомобили с ментета по предните стъкла. Три возила са хванати през последните почивни дни в Дупнишко и на магистралата за Гърция. Оказа се, че нелегалната стока се харчили в други региони на страната. В село Невестино е засечен с фалшива винетка "Фиат Брава", управляван от 37- годишната Албена Д.

С неистински винетен стикер е бил и лек автомобил "Фолксваген Пасат", проверен на разклона за село Падала, на пътя за Рилския манастир. Колата, с пловдивска регистрация е управлявана от Трифон Х. от Първомай, на 46 години. С менте се оказал и „Мерцедес Е220“, с врачанска регистрация. Водачът Валентин М. От Козлодуй попаднал на пътна полиция при бистро "Пако" на главен път Е- 79.

Фалшивите стикери се продават на черно срещу 20 лева, твърдят клиенти на нелегалната мрежа. Истински бум в търсенето имало от началото на лятото. Ментетата спестяват 47 лева за година. Търсенето към средата на годината нараствало и заради регламента, според който годишната винетка важи до края на декември, независимо през кой месец е купена. Ако шофьор трябва да си осигури такава през юли например трябва да плати цялата годишна такса от 67 лева, нищо, че е закъснял.

Месечните пък му излизат доста солено, защото са по 25 лева и сумата до края на 2012 година набъбва на 150 лева. Водачите обясняват, че ментетата ще се харчат като топъл хляб докато не се променят правилата и годишната винетка не започне да важи за 12 месеца от датата на издаването й.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини