16 °C

Търсят най-добрите детски картина, снимка и стих за красотите на Родопите

През 2012 година за пети пореден  път ще се проведат Национални дни на детското изкуство „Вълшебният свят на Родопите”. Тази година проявата се посвещава на 100 години от Балканската война и Освобождението на Кърджали. Във връзка с това през тази година в Дните на детското изкуство се включва и Национален конкурс за есе и стихотворение "Освобождението".

Проявата е включена в Националния календар за извънучилищни дейности на МОМН за учебната 2012/2013 г.

От векове  Родопите са средище на богата духовност и култура. Красивата  природа, историческите забележителности и природните й   феномени са извор на вдъхновение за творци от целия свят.

Темата "Вълшебният свят на Родопите" предоставя възможност на децата да разгърнат своето въображение и мечти като се направи творческа интерпретация във  всички възможни посоки - минало, настояще и бъдеще, исторически забележителности, етнографски мотиви (шевици, носии, бит), природни феномени, паметници на културата, мултиетническа фолклорна среда и съвремие.

Националните дни на детското изкуство "Вълшебният свят на Родопите" имат за цел да запознаят участниците с разнообразието, колорита, богатата духовна култура на Източните Родопи и да  създадат подходяща творческа атмосфера за изява на талантливите деца от цяла България.

Дните на детското изкуство, които ще се проведат на 

19 и 20 октомври 2012 г., включват:                                                            

НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ДЕТСКА РИСУНКА

"Вълшебният свят на Родопите"

         Цели:

  • Да открива, популяризира и подпомага развитието на детските таланти в областта на изобразителното изкуство;
  • Да стимулира и развива визуалната и изобразителна култура у децата с поглед към миналото, настоящето, бъдещето, традициите и българските духовни ценности.

Условия за участие:

Право на участие в конкурса имат всички деца и ученици на възраст от 6 до 18 г.

Няма ограничение в техниката на рисуване.  Всеко дете може да участва в конкурса с не повече от 2 творби.  Размерите на  рисунката трябва да са 35/50 см.

На гърба на всяка рисунка трябва да има следната информация:

           - трите имена на автора

           - възраст и клас

           - точен адрес и телефон за връзка

           - училище, извънучилищно звено

           - заглавие на рисунката

           - име и фамилия на ръководителя.

Възрастови групи:

Оценка и класиране на участниците ще се извърши в три възрастови групи:        

                         І група -  6 – 10 г.

                         ІІ група -  11 – 14 г.

                         ІІІ група – 15 – 18 г.

Ще бъдат присъдени  І, ІІ и ІІІ награда за всяка възрастова група , поощрителни награди, както и специални награди. 

Изпратените творби не се паспартират и остават във фонда на ОДК -  Кърджали.

Наградените и подбрани от журито рисунки ще бъдат експонирани в Националната изложба "Вълшебният свят на Родопите", която ще се открие на 19.10.2012 г. от 18.00 часа в Детската картинна галерия на ОДК – Кърджали.

Класираните участници и техните ръководители ще бъдат уведомени предварително за участие в откриването на изложбата и награждаването.

Срокове:

Рисунките трябва да се изпратят в срок до 10.10.2012 г. на адрес:

гр.Кърджали 6600

ул. "Полковник Дервингов" №1, п.к. 102

Обединен детски комплекс

За конкурса; тел. за информация: 0361 6 23 24

Организаторите осигуряват нощувка /в общежитието на ПГ по електроника/ и вечеря на 19.10.2012 г. на участниците и техните ръководители. Пътните разходи са за сметка на участниците.

НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ПО ФОТОГРАФИЯ

"ФОТОПРИКАЗКИ"

 Цели: 

  • Да даде възможност за творческа изява на младите хора, да развива и усъвършенства техния талант в областта на фотографското изкуство, да формира и доразвие умения за работа с фотографска техника.

Условия за участие: 

В конкурса по фотография могат да вземат участие ученици от  V до ХІІ кл., разделени в две възрастови групи, както следва:                                    

                - І възрастова група -   V – VІІІ кл.        

                - ІІ възрастова група -  ІХ – ХІІ кл.

Участието във фотоконкурса е индивидуално. Всеки ученик може да участва с черно-бели и цветни снимки до 5 /пет/ броя. Формат на фотографиите – 20/30 см. Показатели за оценка – прецизно техническо изпълнение, художествено решение на избраната тема. Всяка фотография да бъде придружена със следната информация: наименование на снимката, трите имена на автора, клас, училище, град, ръководител, телефон за връзка.

Изпратените за участие във фотоконкурса снимки не трябва да са предлагани на предишни конкурси.

Участниците в конкурса трябва да изпратят своите фотографии до 10.10.2012 г. на адрес:

            6600 гр.Кърджали

            ул.”Полковник Дервингов” 1

            Обединен детски комплекс

            За фотоконкурса

Компетентно жури ще излъчи победителите.  Журито ще класира изпратените фотографии и ще уведоми номинираните автори, които ще присъстват и на награждаването. Ще бъдат присъдени І, ІІ и ІІІ награда във всяка възрастова група,  поощрителни награди, както и специални награди.

С най-добрите фототворби ще бъде експонирана изложба, която ще се открие на 19.10.2012 г. от 18.00 ч. в Детската картинна галерия на ОДК Кърджали.

Изпратените фотографии остават във фонда на ОДК – Кърджали.

Наградените ученици се придружават от един ръководител.

Организаторите осигуряват нощувка /в общежитието на ПГ по електроника/ и вечеря на 19.10.2012 г. на участниците и техните ръководители. Пътните разходи са за сметка на участниците.

За въпроси и повече информация:

   тел.: 0361/6 23 24  

   e-mail: odk_ki@abv.bg   

НАЦИОНАЛЕН  КОНКУРС

ЗА ЕСЕ И СТИХОТВОРЕНИЕ „ОСВОБОЖДЕНИЕТО”

ЦЕЛИ:

  • Да се приобщят учениците в конкурса към делото на Освободителите и техния подвиг. Да покажат изградено отношение към изтъкнатите личности и безименните герои допринесли за освобождението на Източните Родопи. Да подпомогне   за укрепване духа на патриотизъм и българщина в младото поколение на България. Конкурсът е посветен на 100 годишнината от Балканската война и Освобождението на Кърджали.

РЕГЛАМЕНТ:

І. СТИХОТВОРЕНИЕ

Право на участие имат всички ученици от V до ХII клас. Всеки участник в конкурса може да представи до две стихотворения.

Участниците в конкурса за написване на стихотворение се разделят в две  възрастови групи:

  • I – ва група –  от V до VIII клас     
  • II - ра група – от IХ до ХII клас

        ІІ. ЕСЕ       

В конкурса за написване на есе има една възрастова група:

  • от  VII до ХII клас

Изисквания към есето – да бъде до 2 /две/ печатни страници. Всеки участник може да представи едно есе. Допуска се участие и в двата раздела. Всяко конкурсно произведение трябва да бъде придружено от следната информация: трите имена, дата, месец и година на раждане, училище, клас, ИПУ, преподавател, телефон за връзка.

Участниците в конкурса трябва да изпратят своите творби написани в 3 /три/ екземпляра до 10.10.2012 г. на адрес:

6600 гр.Кърджали

ул. "Полковник Дервингов" 1

Обединен детски комплекс

За литературния конкурс

В конкурса не могат да участват творби, участвали в други такива прояви.

Организация и финансови условия:

Оценяването на творбите ще се извърши от компетентно жури. Журито ще класира изпратените творби и ще уведоми номинираните автори, които ще присъстват и на награждаването.

За всяка възрастова група и вид литературна творба /есе и стихотворение/ ще бъдат връчени първа, втора и трета награда, поощрителни награди, както и специални награди.

Отличените ученици ще бъдат наградени на  откриването на Националната изложба „Вълшебният свят на Родопите”  на 19.10.2012 г. от 18.00 часа в Детската картинна галерия на ОДК – Кърджали.

Наградените ученици се придружават от един ръководител.

Организаторите осигуряват нощувка /в общежитието на ПГ по електроника/ и вечеря на 19.10.2012 г. на участниците и техните ръководители. Пътните разходи са за сметка на участниците.

Телефон за информация: 0361/6 23 24  

e-mail: odk_ki@abv.bg   

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 13.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не мислете за нищо, което ви натоварва и избягвайте хора, които ви създават притеснения. Посветете деня си на приятни занимания, за да се разтоварите от стреса. Направите ли го, ще имате спокоен ден в компанията на обичани хора. Други от вас ще се подготвят за гости от далече или сами ще пътуват.
13 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще берете плодовете на усилията от последните дни. Може да възникнат непредвидени ситуации,но с вродената си интелигентност и находчивост ще се справите с лекота. Вземете инициативата в свои ръце, за да сте сигурни, че ще изкарате една чудесна вечер.
13 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте изпълнени с енергия и желание за действие. Захващате се последователно с какво ли не, но успявате да го свършите по-най добрия начин. Затова ви съветвам да използвате момента и да изберете нещо наистина важно за професионалното ви развитие. Ще срещнете съпричастност и доброта, което е добър знак.
13 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Имате конкретни планове за този ден и сте твърдо решени да ги свършите, особено ако вече сте били възпрепятствани да го сторите. Добре ще е ако работите съвместно с други хора, които могат да ви бъдат полезни с ценни идеи и съвети. На ваш близък му предстои пътуване, ще ви се наложи да отделите време и за него. Добри финансови постъпления.
13 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Чувствате се объркани и се лутате ту в една ту в друга посока. Внимавайте ласкателствата на приближен човек да не ви подведат към необмислени действия. Спокойно можете да избягате от светската суета сред семейството си, което ще ви утеши с непринудеността си.
13 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес заложете на умението си да общувате. Ще ви донесе възможности за изява на талантите и подготвеността ви. Наред с добрите новини обърнете внимание на здравето си, което може да ви създаде проблеми. Притеснения са възможни и по линия на по-възрастните родители или близки хора.
13 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Доверието, с което се ползвате сред колегите си ще благоприятства участието ви в общ проект. Старанието ви е забелязано и в крайна сметка ще се отрази положително на финансите ви. Ще получите предложения, които с времето ще задълбочите в нови позиции. Може би трябва да се ориентирате в тази посока.
13 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прибягвате до изпитани методи, за да постигнете целите си. Нека обаче това не става за сметка на някой, от чиято помощ скоро може да имате нужда. Опитайте се да бъдете в крак с времето, дори ако трябва да пренебрегнете ваши стари прийоми.
13 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако работата ви днес е свързана с контакти, бъдете сигурни, че ще успеете да свършите всичко точно така, както сте го планирали. Радвате се на подкрепата на близките си, които ще ви бъдат от полза със съвети по всяко време. Отношенията ви с любимия човек зависят в огромна степен от вас.
13 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Финансовите ви постъпления днес ще ви позволят да си отдъхнете. Разчитайте на приятелите си в евентуален труден за вас момент. Събират ви се доста предизвикателства, но са напълно във възможностите ви. При работа с валута бъдете внимателни. За някои от вас - пътуване в чужбина, или ще сте привлечени от някой, който се връща от там.
13 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте творчески настроени и съсредоточени в работата си. Сигурни сте в това, което правите и това проличава в добре свършената ви работа. Не се колебайте да използвате познанствата си относно разрешението на сериозен професионален въпрос.
13 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
13 май 2021
Последни новини