Проектът за Аман дере ще подобри условията на живот за жителите на три квартала

Днес бе направена първата копка на проекта за почистване на Аман дере и изграждането на нов отвеждащ тръбопровод. Целта е да се подобрят условията на живот на жителите в "Запад", Горни и Долни Воден, като се спрат постоянните наводнения в трите асеновградски квартала.

Съоръжението за водохващане с филтър на повърхностните води на дерето и заустването на тръбите в коритото на Чая ще са от полза и за бизнеса на града, тъй като ще облекчат движението по пътя Асеновград – Смолян и по ЖП линията Асеновград – Пловдив, заяви след церемонията по даване старт на проекта кметът Емил Караиванов. Сред официалните лица бяха и заместниците му Манол Генов и Мюмюн Алиджик, бившият вицекмет Стоян Димитров, който е ръководител на проекта, и др.

Аман дере се намира в югозападната част на Асеновград в полите на Родопите. Водосборният басейн се формира по северните склонове между Лясково и Асеновград с обща площ 2,04 кв. км. Постъпващите повърхностни води в дерето причиняват неговото затлачване, в следствие на което възникват заливания на улици в кв. "Запад" и тяхната ерозия. Поради застрояването дерето е загубило очертанията си и при проливни дъждове водите заливат къщи и мазета, като освен това причиняват затруднения на движението на автомобилите. Заливаните площи са около 371 дка.

Проектът е на стойност 996 011 лв. и се финансира от Оперативна програма "Регионално развитие" чрез ЕФРР. Собственият принос на община Асеновград е 49 800 лв. Срокът за приключване на всички дейности е началото на юни 2013 г. Изпълнител на строително-монтажните работи е "Драгиев и ко", на строителния надзор "Пловдивинвест", на авторския надзор "Водпроек СА”, а независимият одит ще е дело на "Звонк одит".

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини