Асеновград на минус със 130 работни места и половин милион евролева за заплати

Нито един асеновградчанин няма да получи работа по схемата "Подкрепа за заетост" на Социалното министерство. По нея фирми имаха възможност да заявят работни места, като същевременно заплатата за всяко наето лице нямаше да е тяхна грижа, тъй като е с европейско финансиране. Защо се получи така? - питат се кандидатствали в асеновградското Бюро по труда работодатели. Питат се и дългосрочно безработни мъже и жени с ниско образование и недостиг на опит и умения, към които всъщност е насочена схемата.

Причината е колкото банална, толкова и нелогична и предизвикваща гневни реакции у засегнатите. Въпреки че само за броени дни близо 20 фирми са подали необходимите документи в Бюрото по труда и са заявили над 130 работни места, срокът за подписване на договори (при вече готови документи!) е пропуснат. Умишлено или не, но е пропуснат. Пропуснати са голям брой работни места, ощетен е бизнесът, а може би доста лични съдби на хора без препитание и с почти никакъв реален шанс за работа ще поемат в друга, неособено положителна посока.

"Всичко това става заради чиновническа неадекватност", категоричен е председателят на Съюза на предприемачите в Асеновград Атанас Димитров. "Настоявахме да се подпишат договорите, нямаше никаква причина да се задържат. На 25 септември обаче ни информираха, че цялата квота за страната вече е усвоена и Асеновград увисва", разказва той. Изчислил е, че от цялото това разтакаване на Бюрото по труда местният бизнес е загубил около половин милион лева. "При тези 130 работни места за срок от 12 месеца при около 300 лева на човек месечно, нанесената за Асеновград щета възлиза горе-долу в такъв размер", уточнява Димитров.

Потърсен от медиите за коментар, шефът на Бюрото по труда Емил Джулев обясни, че Асеновград е получил отказ и е без нито един подписан договор, защото е... закъснял. За сметка на други общини, като например китния родопски Златоград, преборил се за 500 работни места. Просто в другите Бюра по труда са реагирали по-бързо от нас, лаконичен бе Джулев. Според него приоритетни, вероятно, при усвояването са били общини, пострадали при природни бедствия и където е обявявано бедствено положение като Златоград, Неделино и други. Що се отнася до Асеновград, до кандидатствалите по схемата фирми са разпратени писма, че 11-хилядната квота за страната е изпълнена. "Евентуално до края на годината се чака нейното увеличение", уведоми ни директорът на БТ.

"Подкрепа за заетост" е първият проект по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", насочен към всички работодатели от публичния и реалния сектор - без тези, които са бенефициенти по "Програма за развитие на селските райони", както и към всички регистрирани безработни лица. На работодателите се осигурява пълна субсидия за възнагражденията за всяко наето безработно лице за период от 6 до 12 месеца. За работодателите от реалния сектор тя е в размер на минималния осигурителен доход за съответната икономическа дейност и квалификационна група професия, а за работодателите от публичния сектор - 380 лв. Освен заплатите и осигуровките се стимулират наставници - за период от шест месеца те получават 50% от минималната работна заплата. Работодателите осигуряват по един наставник от своя персонал на всеки десет наети по схемата лица.

Схемата се реализира на територията на цялата страна. Засега обаче Асеновград остава вън от нея.
К.Нешева
Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини