28 °C

Асеновград на минус със 130 работни места и половин милион евролева за заплати

Нито един асеновградчанин няма да получи работа по схемата "Подкрепа за заетост" на Социалното министерство. По нея фирми имаха възможност да заявят работни места, като същевременно заплатата за всяко наето лице нямаше да е тяхна грижа, тъй като е с европейско финансиране. Защо се получи така? - питат се кандидатствали в асеновградското Бюро по труда работодатели. Питат се и дългосрочно безработни мъже и жени с ниско образование и недостиг на опит и умения, към които всъщност е насочена схемата.

Причината е колкото банална, толкова и нелогична и предизвикваща гневни реакции у засегнатите. Въпреки че само за броени дни близо 20 фирми са подали необходимите документи в Бюрото по труда и са заявили над 130 работни места, срокът за подписване на договори (при вече готови документи!) е пропуснат. Умишлено или не, но е пропуснат. Пропуснати са голям брой работни места, ощетен е бизнесът, а може би доста лични съдби на хора без препитание и с почти никакъв реален шанс за работа ще поемат в друга, неособено положителна посока.

"Всичко това става заради чиновническа неадекватност", категоричен е председателят на Съюза на предприемачите в Асеновград Атанас Димитров. "Настоявахме да се подпишат договорите, нямаше никаква причина да се задържат. На 25 септември обаче ни информираха, че цялата квота за страната вече е усвоена и Асеновград увисва", разказва той. Изчислил е, че от цялото това разтакаване на Бюрото по труда местният бизнес е загубил около половин милион лева. "При тези 130 работни места за срок от 12 месеца при около 300 лева на човек месечно, нанесената за Асеновград щета възлиза горе-долу в такъв размер", уточнява Димитров.

Потърсен от медиите за коментар, шефът на Бюрото по труда Емил Джулев обясни, че Асеновград е получил отказ и е без нито един подписан договор, защото е... закъснял. За сметка на други общини, като например китния родопски Златоград, преборил се за 500 работни места. Просто в другите Бюра по труда са реагирали по-бързо от нас, лаконичен бе Джулев. Според него приоритетни, вероятно, при усвояването са били общини, пострадали при природни бедствия и където е обявявано бедствено положение като Златоград, Неделино и други. Що се отнася до Асеновград, до кандидатствалите по схемата фирми са разпратени писма, че 11-хилядната квота за страната е изпълнена. "Евентуално до края на годината се чака нейното увеличение", уведоми ни директорът на БТ.

"Подкрепа за заетост" е първият проект по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", насочен към всички работодатели от публичния и реалния сектор - без тези, които са бенефициенти по "Програма за развитие на селските райони", както и към всички регистрирани безработни лица. На работодателите се осигурява пълна субсидия за възнагражденията за всяко наето безработно лице за период от 6 до 12 месеца. За работодателите от реалния сектор тя е в размер на минималния осигурителен доход за съответната икономическа дейност и квалификационна група професия, а за работодателите от публичния сектор - 380 лв. Освен заплатите и осигуровките се стимулират наставници - за период от шест месеца те получават 50% от минималната работна заплата. Работодателите осигуряват по един наставник от своя персонал на всеки десет наети по схемата лица.

Схемата се реализира на територията на цялата страна. Засега обаче Асеновград остава вън от нея.
К.Нешева
Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Справяте се много добре със задачите си днес и съвсем естествено се радвате на впечатляващи резултати. Усилията ви по разрешаването на даден проблем най-сетне се увенчават с успех. Ваш партньор може дави даде много ценна идея. Заслужава си да помислите за осъществяването й. Вечерта може да бъде много по-приятна, ако я споделите с приятели. Условията за това са идеални, но поемете вие инициативата.
16 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Не се поддавайте на изкушението да напътствате, оценявате и съдите. Във ваш интерес е да запазите добрия тон и ще спечелите. Имате перспективни планове, остава да намерите подходящите хора, с които да ги реализирате. Професионална оферта ще провокира активността ви в стремежа да спазите договорените срокове.
16 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
16 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес ще е свързана с различни срещи и ангажименти, и от вас ще се изисква да бъдете готови по всяко време да реагирате адекватно на ситуацията. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви тревожи. Скорошните финансови постъпления ще компенсират времето ви напоследък.
16 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се наложи да решавате проблеми предизвикани от ваши близки. Това може да отнеме голяма част от времето ви днес. Опитайте да разберете всяка от двете страни, но в никакъв случай не се изкушавайте да съдите. Праволинейността ви ще е достатъчна за да обърнете в положителна посока развитието на конфликта.
16 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще бъде добре, ако умеете да използвате подкрепата на звездите, разчитайки знаците на съдбата. Вашият оптимизъм е най-големият ви коз. Предстои ви добро представяне на изпити или на друго важно събитие за вас. Иска ви се да подновите дома си, сега е момента да го направите, увличайки и близките си в това начинание.
16 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Делови причини могат да променят плановете ви за деня. Решаване на финансов въпрос ще ви направи активни, но случаят не е за изпускане. Амбицирани сте да дадете всичко от себе си, осигурявайки си по-добра печалба. Близките ви ще поемат от грижите по дома, предвид заетостта ви.
16 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
От днес ще започне процес на преобразувание на работното ви място, който е наложителен за постигането на по-високи резултати. Включете се активно в тази акция, тъй като със сигурност бихте могли да бъдете много полезни. Предстои ви важен разговор, в който ще трябва добре да изложите позициите си. От това ще зависи вашият бъдещ авторитет.
16 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Доста емоции ви се събират напоследък, затова днес си починете и не мислете за работа. Въпреки, че не е характерно за вас, помързелувайте и се отдайте на любимите си занимания. Отношенията ви с вашия партньор са спокойни и безоблачни.
16 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпълнени сте с добри намерения и от вас зависи те да се случат. Търсещите разнообразие ще имат срещи и ще се радват на приятелска компания. Започнатата подготовка по важна задача върви към края си. Предстои ви същинската работа и това ще ви ангажира цялото внимание.
16 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможни са промени, които няма да са в негативен план. Денят не е подходящ за финансови сделки и каквито и да е операции, свързани с пари. От вас струи бодрост, която се предава и на околните. Мислете за красиви неща и светът ще ви отвърне със същото. Нямате основания за недоволство.
16 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Грижите по семейството не спират за вас. И днес ще се занимавате с чуждите проблеми, а своите ще пренебрегнете. Намерет време за себе си. Имате нужда да се погрижите както за здравето си, така и личните си предпочитания. Всяко пренебрежение може да ви изведе от кондиция и да ви навреди.
16 юни 2021
Последни новини