Военните заслужиха увеличение на заплатите си

Десант на командоси по системата "бързо въже", за спасяване на приятелски пилот

С перфектно представяне на учението си на полигона в Корен, военните от БА доказаха че заслужават готвеното 10 % увеличение на заплатите в армията. За него анонсира министърът на отбраната Аню Ангелов, като каза, че то влиза в сила от 1-ви януари. Присъствалият главнокомандващ Росен Плевнелиев пък нарече бюджетът за догодина „умерен и балансиран“. За армията се отпускат допълнителни 72 млн лева. Всъщност, както поясни Аню Ангелов на кратък брифинг след маневрите, тези пари били за осигуровки на армейците, но досега преминавали през НОИ. Сега директно влизали в бюджета на военното ведомство. Увеличението на фонд работна заплата ще стане възможно и заради готвената поредна „редукция“ на въоръжените сили. Така например, участвалата на ученията 68-ма десантна бригада от Пловдив, ще стане полк. Специализираното парашутно звено пък от полк ще стане батальон. 

Иначе военните от така наречените „специални сили“ на Българската армия, демонстрираха високи бойни умения на коренския полигон. Учението се наричаше „Траен мир 2012“. Командосите изпълниха задачи по опазването на мира в състава на многонационални сили, в задгранични мисии. За пръв път цялостно и нагледно бяха демонстрирани пълният набор задачи, който изпълнява един български задграничен военен контингент. Като за начало това бе охрана на база и съпровод на хуманитарен конвой. Конвоят се натъква на засада, отвръща с огън и се изтегля организирано. В същото време, групата за бързо реагиране удря терористите и ги избива. Пукотевицата бе толкова обилна, че спокойно би заглушила стрелбите на цял кашишки/пехотен/ полк. А кашиците стрелят много. 

Докато конвоят бе атакуван, група демонстранти се появиха пред нашата база и започнаха да замерят охраняващите войници с камъни и бутилки минерална вода. Срещу тях настъпи специализирана част за борба с масовите безредици. Екипирани с палки и щитове те приближиха протестиращите, като предупредително и в такт удряха оръжията си едно в друго. Дебелоглавите демонстранти явно не разбираха от български и ги посрещнаха с ритници. За което получиха палки и предупредителни изстрели с Калашник във въздуха. Това спести по-нататъшни спорове. Демонстриращите си плюха на петите, а водачът им бе закопчан с белезници. 

Следваше арестуване на терористичен лидер, след престрелка в градски условия в стил „Рамбо“. Друга група пък спаси свален приятелски пилот. Изтеглянето след изпълнението на задачата бе едно от най-впечатляващите неща демонстрирани от армейци наживо. Половин дузина десантчици увиснаха на въже висящо от скоростно изтеглящ се хеликоптер, по системата „външен товар“. С думи прости това означаваше, че 6-ма висяха на 50 метра височина и цепеха въздуха с 80 км/час, вързани с едно въже за летящият хеликоптер. 

За десерт, имаше скокове с парашут от 2300 метра височина. При сравнително силен страничен вятър, парашутистите се приземиха точно в указаната цел, като към всеки бе прикрепено по едно знаме-от трикольора, до бойни знамена и флагът на Европейският съюз. 

Президентът Плевнелиев пък бе най-впечатлен от стрелбата на самоходните артилерийски установки, българско производство. Канонирите гръмнаха точно в 10-ката, мишени отстоящи на няколко километра. Точно стреляха танкове и минохвъргачки. За 50 минути пък бе сглобен мост над река. Нетипично, с оглед досегашните коренски учения, това премина на 100 %-ов график. Задачите бяха изпълнявани с точност до минутата, целите - постигани напълно. Всичко завърши за предварително обявените 2 часа.

Г.Христов

Бронирани и въздушни части действаха в синхрон
Изтегляне на бойци по системата "външен товар"
Това изглежда и Е страшно
Бой в градски условия за пленяване на терористи
Бой в селски условия за отблъскване на демонстранти от нашата база
Меле
Те са победени и набити, един-закопчан
Базата ни, да речем в Кербала

Накрая се включиха и танкове
И парашути
Десантчикът се приземява точно до целта, с българското знаме
Върховният главнокомандващ бе впечатлен
За спомен от специалните сили на БА
Държавната, регионалната и военната глава в кратко съвещание на крак
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини