Министър Ангелов: По-добре високи заплати,отколкото ранни пенсии

Военният министър Ангелов/вляво/ и главнокомандващият Плевнелиев си стиснаха ръцете за реформи в армията

„Като постъпвате на работа за какво си мислите-за заплатите или пенсиите?“ сензационно попита военният министър Аню Ангелов на кратък брифинг след военното учение на полигона в Корен. Въпросът с риторичен характер бе по повод питане за протестите на военнослужещите относно промяна в пенсионната им схема. 

След 5 секундно смайване от абсурдното противопоставяне на заплати и пенсии, журналистите отвърнаха, че и двете са право на трудещият се. Ангелов обаче отсече, че е по-важно увеличението на заплатата за редовите военни, отколкото запазването на ранното им пенсиониране. До сега, военнослужещите имаха право на пенсиониране след 27 години стаж и получаване на 20 заплати накуп при излизане от системата. На теория, влязъл в армията на 18 години, ставаше пенсионер на 45. Курсистите от военните училища пък се пенсионират най-късно на 50.  Много пенсионери обаче продължаваха да работят в системата и взимаха и заплати и пенсии. 

С предложенията на военният министър, се въвежда пределна възраст за пенсиониране-52 години за войници и офицери и 54 години за старши и висши офицери. Военните пак могат да излязат от армията след 27 години стаж и да си вземат 20-те заплати обезщетение. Пенсия обаче ще започнат да получават при навършване на съответната възраст за пенсиониране според званията. 

Според министър Ангелов, това ще доведе до спестяване на средства, които ще се налеят във фонд „Работна заплата“. Средната заплата за военнослужещи и цивилни служители в Българската армия е 989 лв. 

Протестите на офицери в интернет пространството бяха квалифицирани от военният министър и президента Плевнелиев, като манипулация на шепа хора, докато останалите армейци всъщност били доволни от реформата.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини