ОУ „Алеко Константинов“ става филиал на Стопанската академия в Свищов

Сградата на закритото хасковско училище „Алеко Константинов“ ще приеме филиала на Стопанската академия в град Свищов, ако общинските съветници одобрят предложението на председателят на местния парламент  Иван Иванов. В последният момент той вкара извънредна точка в дневния ред-проект на решение за безвъзмездно отдаване за ползване на сградата на училище  „Алеко“.

Академията е взела решение за откриване на филиал в Хасково на 3-ти октомври. Вече се подготвя група от 10 хабилитирани преподаватели и доценти, която ще окомплектова и всички необходими документи за акредитация на новото висше учебно заведение. В него трябва да има три програми-бакалавърска по финанси и магистърски-по финансов, и банков мениджмънт. Обучението ще бъде дистанционно и платено.

Това ще бъде вторият ВУЗ, след УНСС, който разкрива такава форма на обучение в Хасково.

ОУ „Алеко Константитов“ пък бе закрито преди 5 години. Първоначално сградата му  бе предвидена за една от двете гимназии-по Туризъм или Лека Промишленост да се премести там. Въпреки че имотът е огромен, той е запуснат и двете училища категорично отказаха. После имаше опити част от зданието да се превърне в производствено предприятие, но закона за училищната просвета забранява използването на сградата за друго, освен за просвета.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини