Заря за век от Балканската война освети вечерно Хасково

Кратка, но зрелищна заря освети вечерно Хасково. Небето над областният град се окъпа в цветове, с което беше ознаменуван краят на първия ден от националните чествания на 100-години от Балканската война. Хасковска област е домакин на началото на празниците, които постепенно ще бъдат отбелязани и в цялата страна, и ще вървят до март 2013-та година.

На централния площад „ Свобода“ в четвъртък вечерта министърът на отбраната Аню Ангелов прие вечерната проверка на тържествена заря. В строя участваха блокове на Националната гвардейска рота, военно-сухопътни, военно- морски и военно-въздушни сили, и ученически отряд от хасковската гимназия с преподаване на чужди езици „Проф.д-р Асен Златаров”.

Преди 100 години историята е определила най- българското време-величавите  епопеи на Балканските войни, каза в обръщението си министър Ангелов. Той подчерта, че освен славното си минало, българската войска има и достойно настояще и даде пример с успешните задгранични международни мисии, и помощта която оказват военните при кризи, и бедствия.

Венец пред паметника на незнайния войн на площад „Свобода” бе поднесен от името на президента Росен Плевнелиев. Преди да приеме тържествената заря-проверка, в регионалния исторически музей, придружен от областният управител на Хасково Ирена Узунова, министърът разгледа изложбата а за бойния път на 10-и пехотен родопски полк.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини