Асеновград се раздели с 52 000 лв. заради съмнително усвояване на европари преди 2 г.

С непредвидени 52 000 лева щи се наложи да се раздели асеновградската хазна, информира КРОСС. Причината е, че управляващият орган по ОП "Регионално развитие" отказа да признае като коректно извършен този разход по възлагане с европейско финансиране. Парите са усвоени през 2010 г., но при доста смущаващи обстоятелства. След преглед на всички тях, се стига до официално писмо, адресирано до настоящия кмет д-р Емил Караиванов. Писмото носи подписа на ръководителя на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова. В него се казва: "ние считаме, че са налице достатъчно факти и обстоятелства за наличие на "тръжна манипулация".

Поръчката за възлагане на обследване на енергийна ефективност е била опорочена като с действията си възложителят е нарушил принципите на публичност и прозрачност.

Проверяващите се натъкват на необясними обстоятелства като например, че община Асеновград е възложила поръчката едва след като дейностите по нея вече са били извършени. Фирма "Енергоефект Консулт" ЕООД дори не е подала оферта, а вече е бил избрана за изпълнител. Оказва се още, че за едва 5 календарни дни фирмата е успяла да извърши енергийно обследване на сградите на общо 9 учебни заведения с обща площ близо 30 0000 кв. м, при положение, че е оферирал за 35 дни. Оказва се, че последвалите сертификати за обследването са без дати на валидност и като такива едва е било възможно да са регистрирани надлежно в Министерството на икономиката. Затова решението е крайно: Асеновград се лишава от цялото финансиране на поръчката в размер на 52 200 лева, т.е. налага се финансова корекция на 100%.

Източник: КРОСС

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини